O casă la țară

Autor(i):
Mihai Ene, Adela Ene
Colaboratori:
Structura: ing. Gabriel Neţoiu (DuctilTech SRL)
Localizare:
România, jud. Prahova, Poienarii Rali
Indicatori:
RH: S+P / Sd: 282.84 m2 / Su: 248.34 m2 / POT: 13.14 % / CUT: 0.13

Comentariul autorului:

O casă la țară

Situată la 40 de km la nord de București, într-un cadru rural, casa funcționează ca destinație de vacanță sau de week-end pentru o familie care traiește și lucrează în capitală. Situl - avand o usoara declivitate - se afla la marginea satului Poienarii Rali și beneficiază de o priveliște catre raul Ialomița și o pădure.
Unul dintre principalele obiective propuse, și probabil cel mai dificil, a fost imaginarea unui obiect arhitectural care să nu altereze calmul vizual al contextului său. Această dorință a influențat toate deciziile majore - tipologie, volumetrie, proporții, materiale sau tehnologie.
O casă de vacanță ar trebui să apropie membrii familiei și eventualii lor oaspeți, conducand la un tip de interacțiune umană pe care viața contemporană cu greu o mai permite. Am încercat să o obținem acest lucru printr-o reinterpretare a unei tipologii spațiale arhetipale de casă: locuinţa primitivă cu mai multe celule individuale adunate în jurul unui spaţiu principal acoperit cu şarpantă şi cu o vatră deschisă către cer. O încapere centrala care focalizează toate energiile și activitațile, înconjurat de un inel de spații secundare ce ofera intimitate. Unul dintre aceste spații perimetrale este o terasa acoperită, cu deschidere catre peisaj. Un luminator marchează importanța spațiului central și oferă o priveliște a cerului dar și un supliment de lumină, necesar în anumite momente ale zilei.
Pereții exteriori sunt construiți în sistem de zidarie dublă cu izolație termică la interior. Fațadele folosesc o zidarie aparentă din caramizi manuale, cu proporții speciale. Descoperirea și implicarea unui meșter popular capabil să le producă în manieră tradițională reprezintă unul dintre momentele ce ne-a oferit satisfacție în desfașurarea acestui proiect.

zoom in zoom out fit height fit width close panel