Primar pentru 10 minute. Acțiune participativă în cadrul proiectului „Actopolis. The Art of Action / București-Sud. Construiește-ți propriul oraș”

Autor(i):
X X
Colaboratori:
„București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!”este un proiect în mai multe acte, realizat de Goethe-Institut, tranzit.ro/ București și Zeppelin și parte a programului internațional Actopolis. The Art of Action (2015-2017), un laborator urban și o platformă multi-disciplinară ce se desfășoară în sud-estul Europei și în regiunea Ruhr din Germania.
Pe lângă instalația din mai, cel de-al doilea obiectiv principal este de a vorbi despre un loc și oamenii acelui loc. Acest lucru va fi urmărit prin diferitele componente ale proiectului, de la reportaje literare la documentare foto, un film documentar, cartografieri, publicații și dezbateri.
O prezentare a proiectului va fi integrată într-o expoziție internațională itinerantă.
Echipa:
Curatorii programului: Raluca Voinea, curator de artă contemporană (tranzit.ro/ București), Ștefan Ghenciulescu, arhitect (Asociația Zeppelin)
Instalația artistică – concept, design: Daniela Pălimariu, artist vizual, Constantin Goagea arhitect
Coordonator al cercetării despre București-Sud: Cosmina Goagea, arhitect
Interviuri și texte despre București-Sud: Mihai Duțescu, scriitor, arhitect
Program instalație, cercetare: Iuliana Dumitru, sociolog
Film documentar: Vlad Petri
Echipa Goethe Institut: Evelin Hust, director, Oana Lăpădatu, Coordonatoare Programe Culturale: Muzică & Arte vizuale
Colaboratori: Matei Popescu, Sorina Dumitru – construcție pavilion; Dragoș Dragnea, arhitect; Claudiu Forgaci, arhitect – cercetare; operatori pavilion: Floriana Genes, Bogdan Stănescu, Sorin Popescu
e-zeppelin.ro, ro.tranzit.org, blog.goethe.de/actopolis/
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Sudul Bucureștiului e parcă un alt oraș. O zonă ascunsă, greu accesibilă și cu inegalități sociale mari – dar și diversă, cu locuri bune și vii și cu un potențial discret, dar autentic… poate un teren potrivit pentru altfel de viziuni urbane și pentru un exercițiu de imaginație responsabil.
Ne-am jucat, imaginându-ne partea de sud a Bucureștiului ca un oraș de sine stătător. Am instalat în luna mai un birou mobil de primar în trei spații publice din zonă. Trecătorii deveneau primari pentru zece minute. Depuneau un jurământ, primeau o eșarfă și o ștampilă, trebuiau să ia hotărâri. La sfârșit, primeau câte o diplomă.
Întrebările, propunerile și ideile lor vor fi analizate și publicate – o schiță a unui posibil București-Sud viitor, din perspectiva cetățenilor săi.
Pavilionul a fost apoi trimis în satul Belciugatele din județul Ilfov, unde asociația Arhipera desfășoară de mai mulți ani un program de arhitectură socială participativă. Construcția va fi integrată într-o locuință pentru o familie aflată în condiții de sărăcie extremă.

zoom in zoom out fit height fit width close panel