Cărturești Carusel

Autor(i):
Adrian Cancer-Zeana, Sabin Dumitriu
Colaboratori:
Restaurare: Arh. Georgeta Gabrea (Capitel Avantgarde)
Structura: Ing. Irina Radu (Pop si Asociatii)
Project Management: Cristian Mureanu (Pandomur)
Localizare:
România, București
Indicatori:
Su: 1000 m2

Comentariul autorului:

Am elaborat mai multe direcții pe care le-am dezvoltat o vreme in paralel și care ne-au ajutat să cristalizăm soluția finală. In urma analizei datelor de temă, conceptul final a mers pe o direcție total diferită. Scopul a fost acela de a folosi și potența calitățile vizuale ale locației existente și de a adăuga un plus de funcționalitate spațiului prin intermediul unor elemente contemporane.
Fiind un spațiu de retail componenta principală este depozitarea perimetrală. Registrele existente având peste 5 metri înaltime, mobilierul perimetral rămanea funcțional numai pană la o înalțime de aprox 210 cm ceea ce reducea la jumătate spațiul util. Astfel am căutat o formulă de mobilare care să exploateze pe tot perimetrul și restul înălțimii. Dacă în conceptul inițial acest lucru se întamplă prin suspendarea mobilierului și deplasarea acestuia pe verticală, în conceptul final am creat pe o parte a mobilierului perimetral circulație adițională la ambele niveluri existente. Fiecare din laterale a primit un fel de supantă generată de perimetru cu un acces principal central și cu câte un acces secundar prin intermediul unor scări elicoidale.
Intervenția arhitecturală a fost gândită să susțină valorile brandului, să creeze un impact vizual prin sculpturalitatea sa, dar fară sa obtureze în niciun fel elementele construcției existente. Așa s-a nascut o formă organică fluidă care șerpuiește printre elementele structurale existente, pe alocuri retragându-se în spatele stâlpilor de rezistență existenți și ieșind în consolă pe spațiile dintre travei.
Din datele de temă balustrada trebuia să fie transparentă pentru a nu obtura vizual produsele din perimetru, dar in același timp trebuia sa aibă materialitate și fortă. O mană curentă cu montanți subțiri într-un ritm cu pas de 5 cm a fost soluția implementată. Au fost păstrate vizibile în amenajare și elemente din reconsolidarea de dată recentă a clădirii, plafonul si pereții din subsol și câteva componente din grinzile de contur, ca un element de sinceritate și ca o expresie a procesului de metamorfoză continuă a clădirii.
Un alt element important este iluminatul. Am optat de această dată pentru un iluminat punctual și cu temperatură de culoare mai spre spectrul cald. Aparent aleatorie dispunerea corpurilor de iluminat a fost calculată numeric in concordanța cu necesitatea nivelului de iluminare dictat de prezența produselor. In urma calculelor fotometrice au rezultat un anumit număr de corpuri in proximitatea perimetrului, deasupra circulațiilor – lumina pur funcțională - si un alt număr de corpuri pt generarea luminii ambientale. Imaginea generatoare a designului pt iluminatul artificial a fost o imagine cu cerul înstelat vazuta prin luminatorul central într-o noapte spectaculos de senina.

zoom in zoom out fit height fit width close panel