Centru de cercetare-dezvoltare biotehnologică pentru producerea de reactivi de laborator

Autor(i):
Dragoș - Mircea Constantin
Colaboratori:
PROIECT REZISTENTA: ING. RELU IORDAN - SC HOUSE IMPACT S.R.L.
PROIECT INSTALATII: ING. ADRIAN HUTANU - SC G&T DIVISION S.R.L.
CONSTRUCTORI: SC SYSTEM CENTER S.R.L., SC CR CONSULTING S.R.L.
Localizare:
România, jud. Ilfov, Rosu, com Chiajna

Comentariul autorului:

Constructia prezentata are regimul de inaltime P+1E (partial) si destinatia de centru de cercetare-dezvoltare biotehnologica pentru producerea de reactivi de laborator.
Primele variante ale proiectului au fost realizate in anul 2012, insa in urma diverselor obstacole intampinate pe parcurs, finalizarea lucrarilor a avut loc in anul 2015.
S-a dorit realizarea unei constructii care sa corespunda din punct de vedere functional si estetic necesitatilor beneficiarului, care sa exprime in exterior natura activitatilor desfasurate in interior. Ca urmare, volumetria si finisajele sunt simple, de sorginte industriala, in culori sobre, existand cateva elemente de contrast – casete din tabla viu colorate.
Constructia este realizata in intregime pe structura metalica, iar pereţii si acoperisul sunt construiţi din rigle transversale din oţel pe care se fixează panouri din panouri sandwich poliizocianurat (PIR) de culoare gri inchis.
Din punct de vedere functional, la parterul constructiei se afla zonele aferente dezvoltarii experimentale a prototipurilor reactivilor de laboratori ce fac obiectul cercetarii si productiei experimentale, fiind compuse dintr-un laborator de cercetare-dezvoltare si o arie de productie experimentala a reactivilor. Zona de dezvoltare experimentala ( ce functioneaza in sistem de camera curata) este dotata cu aparatura necesara realizarii testarii experimentale a reactivilor, intern, in cadrul centrului de cercetare-dezvoltare biotehnologica (analizoare de biochimie de diferite tipuri), iar in spatiul de productie experimentala sunt amplasate utilaje necesare dezvoltarii prototipului de la etapa testarii interne la pregatirea pentru testarea externa, in laboratoarele independente de centrul de cercetare al Profisan.
Activitatea de instruire se realizeaza inaintea accesului in anticamerele de decontaminare si protectie. Acestea au fost organizate in cadrul centrului de cercetare-dezvoltare biotehnologica Profisan sub forma grupurilor sanitare, vestiarelor si oficiilor, catre care se realizeaza accesul printr-un sas.
In partea din spate a constructiei este amplasat spatiul de depozitare, ce se desfasoara numai pe parter. Aceast arie a fost creata pentru a asigura accesul doar a personalului autorizat si special instruit pentru a manipula materialele si substantele necesare cercetarii.
La etaj sunt amplasate spatiile necesare cercetarii teoretice industriale, care se realizeaza independent de activitatile de laborator, de dezvoltare experimentala sau testare. In cadrul acestor arii are loc colectarea de informatii de lucru, prospecte, manuale, produceri si instructiuni de lucru, studii teoretice de catre personalul de cercetare din cadrul Profisan.

zoom in zoom out fit height fit width close panel