Casă la țară

Autor(i):
Bogdan Aleca
Localizare:
România, jud. Argeș, Budeasa Mica

Comentariul autorului:

„Casa la tara” rememoreaza elemente traditionale din locuirea in mediul rural, folosindu-le in avantajul tehnic, functional si estetic.
Compozitia este centrata pe Vatra casei, concretizata intr-o soba pe doua niveluri, ce incalzeste parterul si mansarda. La baza acesteia focul este vizibil din zona de zi si din dormitorul matrimonial. Vatra este prezenta astfel in spatiile casei avand rol de incalzire, rol estetic, dar si rol generator al volumetriei exterioare in care domina ca un varf de piramida.
Volumetria constructiei, acoperita integral cu solzi bituminosi ce parafrazeaza sindrila, se supune toata verticalei cosului aflat in varful piramidei neregulate. Acesta se inalta tragand dupa el sarpanta si chiar solzii ce il invelesc pana aproape de varf.
Vatra casei se doreste exprimata onest in volumetria exterioara si perceputa din orice unghi.
Un alt element de origine traditionala este Prispa. Accesul in locuinta se face traversand pispa-terasa, orientata ca o palnie catre Sud.
Vatra va fi o sursa de incalzire suplimentara centralei termice, ce va functiona tot pe lemne. Beciul casei, dorit tot din motive si obsesii despre traditii culinare si mestesugaresti ale beneficiarului, va gazdui si magazia de lemne, accesibil fiind pe o scara interioara.
Mansarda parafrazeaza Priciul. Acesta este mai mare, de dimensiunile unui dormitor, incalzit de cosul-soba ce il traverseaza, si deschis ca o supanta spre parter. Va fi dotata cu o baie, pentru a raspunde cerintelor de confort actuale.
Geometria si texturile Casei la tara, sunt cele traditionale, asezate in registrele firesti: Soclu de piatra, pereti albi, si o sindrila negricioasa pe acoperis.
Terenul in panta si linia dintre cer si dealurile impadurite sunt si ele urmarite de inclinatiile aparent aleatorii ale sarpantei. Aceasta se inclina sau urca odata cu dealurile, cu linia mereu oblica a orizontului zonei, geometria insa este adunata in varf ca o piramida in jurul cosului, axul de compozitie al „Casei la tara”.

zoom in zoom out fit height fit width close panel