Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Dincolo de oraş

Autor:
Asociația Zeppelin
Colaboratori:
Editori: Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Ștefan Ghenciulescu, Cosmin Caciuc
Design grafic: Radu Manelici (Faber Studio)
DTP: Aurelian Ardeleanu
Traduceri: Cristina Petrescu, Adina Ceară, Magda Teodorescu
Corectură română: Lorina Chiţan
Echipa Zeppelin: Raluca Marţiș, Camelia Caciuc, Adrian Hariga, Gabriel Morariu, Mugur Grosu
Foto: Cosmin Dragomir

Editura:
Asociaţia Zeppelin și Editura Universitară Ion Mincu București
Colecţia:
-
ISBN/ISSN:
978-606-638-076-8
Publicat:
octombrie 2013
Dincolo de oraș

Cărţi despre sat sunt cu duiumul, cele despre arhitectură recentă în mediul rural, mult mai puţine. Ne-am dorit o carte care să nu se concentreze exclusiv asupra obiectelor de arhitectură, ci și asupra proceselor; care să treacă dincolo de clișee și să vorbească despre resurse și potenţial.
Ce propunem noi este o lucrare dedicată exclusiv teritoriului rural din România și construită dintr‑o perspectivă dublă – arhitecturală și comunitară.

În mare, sunt două tipuri de materiale:
• Texte mai degrabă teoretice, descriind în mod sintetic fenomene. Uneori aceste texte introduc capitole, alteori sunt eseuri de sine stătătoare.
• Exemple de bună practică, un fel de fișe despre lucruri bune. Uneori e vorba de proiecte propriu-zise de restaurare nouă, alteori, de programe complexe sau, pur și simplu, de povești de
succes. Actorii sunt localnici (vechi sau emigraţi la ţară), arhitecţi, urbaniști, activiști comunitari și voluntari de tot felul, investitori și mulţi alţii.
Șapte capitole încearcă un decupaj reprezentativ al realităţii recente din teritoriul rural românesc.

Capitolul 01. Context
Vorbim de două extreme ale dezvoltării teritoriului rural: dezvoltarea care a creat un teritoriu aproape omogen, nici urban, nici rural în ţările avansate din Europa de Vest. Iar în ţările postsocialiste din Europa de Sud-Est, se dezvoltă o lume periferică, însă strâns legată de Occident prin migraţie și fluxuri financiare. În România, punem locuirea rurală în contextul său social și economic.

Capitolul 02. Case vechi
Discută problema patrimoniului arhitectural și natural. Distrugerile acestuia sunt enorme, însă explicabile, iar o șansă de salvare există numai atunci când toată lumea simte că are de câștigat. Și nu doar bani.

Capitolul 03. Case noi
Modernism civilizat, ecologie, meșteșuguri și tehnici noi, o continuare contemporană a unei culturi a construirii...la sate apare o arhitectură nouă care se demarcă de ororile recente, dar și de
pastișele nostalgice.

Capitolul 04. Arhitectură socială
Locuire la periferia fizică și la cea socială: soluţiile pentru sărăcia extremă ţin nu doar de clădiri, ci și de construcţie comunitară.

Capitolul 05. De la oraș la sat. Și invers
Conţine exemple despre cum idei și organizaţii schimbă relaţiile dintre rural și urban. Aflăm despre un mare campion, zone defavorizate, produse bio, întreprinderi sociale și vitrine luxoase.

Capitolul 06. Suburbia
Zone periferice uriașe (unele încă rurale din punct de vedere administrativ) se transformă în nu se știe bine ce. Suburbia de tranziţie devine laborator pentru experimente arhitecturale, dar și pentru
nașterea problematică a unei noi urbanităţi.

Capitolul 07. Concluzii
Recuperare, comunitate, interes reciproc. Câteva elemente esenţiale și principii de acţiune pentru o dezvoltare mai echilibrată.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).