Spaţiul public sala multifuncţională de sport Cluj Arena

Autor:
Șerban Țigănaș
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca vezi harta
Cum să transformi incintele împrejmuite ale unui stadion și a terenurilor de sport adiacente în spații publice cu acces nelimitat? Cum să armonizezi într-un ansamblu unita,r investițiile celor două mari puteri publice, consiliul județean și primăria, aflate în opoziție politică? Cum să oferi publicului și celor care se plimbă pe malurile Someșului locuri de relaxare îmbogățite de prezența arhitecturii contemporane? Răspunsul propunerii noastre stă în anticipare și coordonare. Ingredientele amenajării sunt puține, dar clare și puternice, pentru a intra in dialog cu scara celor două construcții, dar și cu dimensiunea majoră a albiei Someșului. Pavimentele sunt unitare și continue. Mobilierul urban contribuie și el la continuitate, iar taluzurile cu gazon și spațiile verzi inclinate sunt un unificator eficient. Proiectul de amenajare a celor aproape 7 hectare de spații publice nou create și reactivate constă din două proiecte succesive, la distanță de circa 3 ani ca realizare, dar concepute simultan. Primul este cel aferent stadionului Cluj Arena, pentru care cea mai importantă inovație spațială constă în anularea incintei împrejmuite a fostului stadion și realizarea unei promenade perimetrale cu acces public nelimitat, care face parte din construcția însăși. Această componentă a fost însoțită de opțiunea pentru transparență vizuală, oferind celor care se plimbă în apropierea construcției posibilitatea de a vedea în interior dreptunghiul verde. Cel de-al doilea proiect este aferent sălii multifuncționale, din imediata vecinătate a stadionului, cu care se află în dialog. Acesta reia tema promenadei superioare, dar într-o formulă parțială, în oglindă față de stadion, pe latura pe care se învecinează. Celelalte laturi ale patrulaterului sunt limitele unor spații publice diferite, adaptate contextelor. La sud se continuă aleia centrală a parcului, la vest se pregătesc spațiile adiacente unei străzi importante, cu stații de transport în comun, iar la nord, spre râul Someș, se realizează o piață publică nouă, în apropierea unei intersecții complexe și a podului Garibaldi. Alternanțele suprafețelor minerale și vegetale se subordonează continuității spațiilor verzi pe culoarul Someșului, dar răspund și nevoii de a avea suprafețe de detentă pentru numărul mare de spectatori care pot frecventa dotările. Problema scării ansamblului este cea care a dat și soluțiile care se abțin de la a abunda în detalii, lăsând cele câteva elemente construite și naturale mari să se întâlnească.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).