Apartament 3 August nr. 5

Autor:
Constantin Şelariu
Colaboratori:
Structura: exp. Valeriu Stoian, ing. Bogdan Zsolt
Executant: SC Proiectim SRL
Coordonare şantier: ing. Bogdan Dubină
Foto: Ovidiu Micşa
Localizare:
România, jud. Timiş, Timisoara, str. 3 August 1919, nr. 5, ap.1 vezi harta
Indicatori:
Sd: 226mp m2 / Su: 176mp m2
Situat în imediata vecinătate a parcului Regina Maria, la parterul unui imobil “stil 1900”, apartamentul dlui Alin Speriusi-Vlad nu dispunea de o organizare interioară, din punctul de vedere al schemei funcţionale, al circulaţiilor, iluminării şi ventilării naturale, pe măsura locaţiei sale. În timp ce spaţiile dinspre faţada principală beneficiau de priveliştea deosebită înspre parc şi bulevard, pe faţada dinspre curtea posterioară, o extindere executată în jurul anului 2000 pe cadre din beton armat, având funcţiunea de spaţiu de depozitare, bloca orice relaţie a zonei mediane a apartamentului cu exteriorul.

Recompartimentarea propusă a însemnat atât integrarea în compoziţia spatială a extinderii existente, cât şi redistribuirea funcţională a spaţiilor, împreună cu reorganizarea circulaţiilor la nivelul întregului apartament. În zona centrală a fost amplasat un living nou, prin desfiinţarea unor pereţi nestructurali ai căror corespondenţi de la etajele superioare sprijină în prezent pe grinzi metalice mascate în tavanul suspendat. Extinderea existentă a fost transformată în loc de luat masa şi bucătărie, a fost curăţată de parapeţi înspre curte pentru a beneficia de priveliştea coroanei unui nuc deplin dezvoltat prezent acolo şi a fost pusă într-o relaţie directă cu livingul prin modificarea unor goluri în peretele posterior al clădirii originale. Baia principală a fost amenajată în locul unui dormitor secundar pentru a relaţiona direct cu dormitorul matrimonial, iar aparatul de acces a fost modificat în mod corespunzător. Toate uşile interioare originale au fost păstrate şi relocate parţial, amplasarea acestora urmărind păstrarea conceptului de circulaţie alternativă specific apartamentelor datate la începutul secolului trecut.

Amenajarea interioară se bazează pe contraste, realizate la nivel cromatic între corpul original alb şi cel al extinderii existente tratate sub forma unei cutii de culoare gri, dialog mediat de unele accente negre generale; la nivel de materiale, adică parchet cu aparenţa netratată şi furnir din piatră naturală versus pardoseli epoxidice şi zugrăveli din latex; stilistic, între tâmplăriile originale restaurate şi mobilierul de factură minimalistă. În atmosfera generală calmă şi curată au fost introduse unele elemente dinamice: mobilierul pultului din zona de luat masa şi o sculptură supradimensională din living care stilizează la o scară mult mărită un motiv vegetal de pe faţada exterioară.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).