Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Arhitectură de expoziţie: Mircea Cantor, Q.E.D.

Autor:
Attila Kim
Colaboratori:
Arhitectură: Gabriel Chiș Bulea
Curatori: Raluca Velisar, Mihai Pop
Beneficiar:
Muzeul Național de Artă Contemporană, București
Localizare:
România, Bucureşti, Strada Izvor 2-4 vezi harta
Indicatori:
RH: P+M / Sd: 1450 m2 / Su: 1450 m2 / POT: - / CUT: -
Muzeul Național de Artă Contemporană, situat în Palatul Parlamentului – Casa Poporului, a fost gazda celei mai ample expoziții personale din România ale lui Mircea Cantor.
Clădirea și interioarele acestuia fac parte integrantă a expoziției deja prin natura discursului artistic. Obiectele lui Cantor, cum ar fi casa maramureșeană cu frânghia sculptată pe pereții exteriori sau avionul de luptă, de mărime aproape 1:1, care este de fapt o machetă mărită al unei jucării de câțiva centimetrii, intră într-un dialog cu spațiul și istoria pe care acesta o reprezintă.
Arhitectura expoziției, pe lângă rezolvarea unor cerințe funcționale – crearea unui acces nou spre etajele muzeului sau rezolvarea unor spații de proiecție protejate de lumina directă din sală – își asumă un rol important în dialogul dintre spațiile Casei Poporului și obiectele cu mesaj puternic ale artistului. Muchiile tăioase ale tuturor volumelor construite dematerializează pereții construiți, transformându-le în niște obiecte simple de origami, care definesc precis poziția fiecărei lucrări, direcția tuturor fluxurilor și comunicarea dintre artist – obiect – spatiu – lumina – muzeu – memoria colectivă.
Expoziția devine un loc de contemplare asupra relației noastre vis-a-vis de moștenirea culturală, arhitecturală și socială după perioada comunismului și este o provocare pentru redefinirea valorilor culturale.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).