Reabilitarea liceelor „Márton Áron” şi „Segítő Mária”, Miercurea Ciuc

Autor:
Zoltán Máthé
Colaboratori:
Colaboratori arh. György Csongor
arh. Máthé Klára
stud.arh Malgorzata Gronkiewicz
stud. arh. Dénes Péter
Rezistenţa Evati Innovation
Inst. Încălzire, ventilaţie Kelvin Proiect
Inst. Sanitare Delta Instal
Inst. Electrice Tigrawill
Studiu parament Kiss Loránd

Constructor Harbau SRL
Impex Aurora SRL
Tectum Company SA
Benzot Har SRL
Beneficiar:
MUNICIPIUL MIERCUREA CIUC
Localizare:
România, jud. Harghita, Miercurea Ciuc, Marton Aron nr.80 vezi harta
Indicatori:
RH: D+P+2 / Sd: 14523 m2 / Su: 10074 m2 / POT: 8% / CUT: 0,30
Anul construiri 1909 – 1911
Aria construită 3.855 mp
Aria desfăşurată 14.523 mp
Aria utilă 10.074 mp
Cheltuieli reabilitare 5.910.000 Euro fără TVA
Perioada reabilitării 2010 - 2012
Construcţia a fost realizată după proiectul semnat de Pápai Sándor, pe baza concepţiei elaborate de Alpár Ignác, prin efort financiar susţinut de guvern, judeţ şi biserică. Gimnaziul a deservit întotdeauna regiunea Ciuc şi nu doar oraşul, fiind în consecinţă element important al patrimoniului local. Aici au învăţat, de 100 ani încoace, cele mai marcante personalităţi ale regiunii.
Ceea ce s-a găsit din proiectul iniţial arată calitatea concepţiei, realizării şi echipării construcţiei. După retrocedarea către biserica romano catolică în construcţie funcţionează 2 instituţii de învăţământ, liceu de stat şi liceu susţinut de biserică.
Reabilitarea s-a realizat din fonduri europene. Intervenţiile au presupus lucrări de refuncţionalizare (din construcţie au fost transferate căminul şi dotările aferente pentru a face loc spaţiilor necesare funcţionării celor două şcoli), refacere completă a instalaţiilor interioare precum şi lucrări de reparaţii, ţinând seama de lipsa lucrărilor curente de intreţinere în ultima perioadă.
Cele mai importante grupe de lucrări de reparaţii, care au contribuit la conservarea valorii de patrimoniu au fost
- înlocuirea învelitorilor (schimbarea ţiglei şi a tinichigeriei degradate în 100 ani de existenţă). S-a folosit tablă aliaj titan zinc, detaliile find reproduse conform pieselor originale.
- reparaţii la tâmplării. Tâmplăria originală au fost salvată integral, înlocuindu-se doar piesele ditruse. S-a folosit o tehnologie mai puţin utilizată anterior în zonă pentru a asigura nu numai păstrarea aspectului, dar şi ridicarea confortului termic.
- reparaţii la vitralii. Au fost completate vitraliile originale deteriorate în timp, iar la Sala festivă (iniţial Capelă, funcţiune redată în prezent) au fost reconstituite vitraliile distruse după naţionalizare şi din care s-au păstrat doar fragmente.
- refacerea finisajelor de faţadă, cu repararea profilelor decorative şi zugrăveli cu vopsele de silicaţi.
- refacerea zugrăvelilor interioare. Pe parcursul cercetărilor preliminare au reieşit elemente decorative acoperite de straturile succesive. Acestea au fost în bună parte reconstituie, iar acolo unde a fost posibil au fost prezentate fragmente originale.
Curtea şcolii a fost slab întreţinută în perioada dinaintea intervenţiei. Prin acest proiect s-au mutat terenurile de sport de la faţada principală, s-au tăiat arborii îmbătrâniţi, fiind degajată astfel faţada spre oraş, s-a amenajat o piaţetă la accesul în construcţie, s-a amenajat gazonul şi s-au realizat plantări noi de arbori.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).