Conversie – recuperare tipologică: transformare potcovărie în capelă privată

Autor:
Alexandra Afrasinei
Colaboratori:
Arh. Cristian Stanoiu
Ing. Eric Neacsu
pictor Anca Bodea
Beneficiar:
Joana Grevers
Localizare:
România, jud. Dolj, Cetate, Strada Portului vezi harta
Un loc cu caracter puternic
Construcţia face parte din anexele unui ansamblu gospodăresc, amplasat în vecinătatea Dunării, lângă portul localităţii Cetate. Acest ansamblu complex, ridicat de Barbu Drugă începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, cuprinde un conac, o moară și o serie de construcţii anexe care deserveau scopul principal de producţie și export de cereale, fiind strâns legat la nivel funcţional de prezenţa Dunării. Întreaga zonă în care este amplasată construcţia are o mare valoare peisagistică datorată ariei întinse și dense de vegetaţie specifică luncii Dunării.
Clădirea veche și tema conversiei
Construcţia existentă, cu destinaţia iniţială potcovărie, a suferit în timp o serie de degradări la nivel structural, care au condus la dispariţia acoperișului și au afectat structura din zidărie portantă. Din volumul iniţial al construcţiei s-au menţinut pereţii portanţi din cărămidă și grinzile din lemn masiv care făceau parte din structura acoperișului.
Tema proiectului a fost transformarea potcovăriei în capelă privată, o conversie funcţională care va modifica sensibil percepţia la nivel spaţial. Intervenţia își propune să menţină caracterul spaţial și arhitectural al potcovăriei, punând în valoare specificul locului dat de ansamblul din care clădirea existentă face parte.
Ideea de recuperare
Proiectul își propune recuperarea construcţiei existente prin menţinerea identităţii arhitecturale concomitent cu o reconstrucţie volumetrică și spaţială prin noua acoperire din beton armat. Intervenţia creează o distincţie între existent și stratul nou adăugat. Astfel, zidurile au fost reinvestite cu rolul lor structural, au fost recuperate și reinserate elemente de cărămidă, iar acoperirea din beton se detașează faţă de zidurile existente printr-un profil metalic care marchează noua etapă de intervenţie. Prezenţa fostelor grinzi a rămas vizibilă prin goluri de lumină, în timp ce grinzile originale au fost curăţate și refolosite pentru elementele de mobilier. Prin noua deschidere verticală de pe faţada sudică se profilează crucea pe fundalul vegetal creat de malul Dunării. Realizată dintr-un profil metalic similar cu tâmplăria autentică, păstrată la ferestrele existente, aceasta este singurul element care marcheaza discret, din exterior, noua funcţiune a construcţiei. Conceptul intervenţiei s-a bazat pe menţinerea și punerea în valoare a elementelor constructive păstrate într-o stare relativ bună, iar elementele care au dispărut au fost înlocuite cu un nou strat vizibil diferit. Proiectul a încercat să păstreze un echilibru între caracterul puternic al locului și contemporaneitatea intervenţiei care în același timp se integrează prin reconstrucţia volumetrică și se detașează spaţial.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).