Librăria „Humanitas”, Braşov (Casele Albrich-Hiemesch)

Autori:
Johannes Bertleff, Dragoș Oprea, Liviu Creosteanu
Colaboratori:
Colaboratori: arh. Cristina Matei, arh. Edmund Olsefszky, arh. Teodor Popovici, arh. Irina Nica, arh. Ioana Mitrică, arh. Valentin Surdilă,

Structură: ing. Csaba Bodor
Instalații: ing. Claudiu Rîmboi, ing. Irina Nițescu, ing. Paul Alboteanu
Localizare:
România, jud. Braşov, Brasov, P-ta Sfatului 16 vezi harta
Frontul sudic al Pieții Sfatului din Brașov între str. Apollonia Hirscher și Curtea Johannes Honterus este alcătuit dintr-un ansamblu de trei ce defineau zona numită „Apfelmarkt” (Târgul de mere).
Cele două clădiri învecinate Curții Bisericii Negre (Curtea Johannes Honterus) s-au sudat în timp, având la moment dat în secolul XVIII un unic proprietar iar unificarea stilistică a fațadei conferă ansamblului o expresie duală: 2 case la nivelul acoperișelor cu două șarpante distincte și o singură casă la nivelul parterului și etajului cu un portic comun și o modenatură comună a fațadelor.
Casa a trait istorii tumultuoase: de la o casă bogată aparținând patriciantului urban a ajuns o locuință colectivă (9 familii) cu comerț la parter (magazinul „Turist”) în perioada comunistă. Retrocedată după anii ‘90 Bisericii Evanghelice C.A. Brașov casa este încă în proces de transformare către noua sa destinație: un centru cultural al comunității Bisericii Evanghelice C.A. Brașov cu următoarele funcțiuni principale: Librărie, muzeu, galerie pentru exopziții temporare, cafenea literară, spații pentru restaurarea patrimoniului mobil.
Proiectul de consolidare, restaurare reabilitare a inceput in 2004 iar în prezent e finalizată prima etapă ce cuprinde: Consolidarea structurii de rezistență, restaurarea acoperișelor și a fațadelor exterioare, restaurarea și amenajarea librăriei de la parterul casei. Lansarea librăriei „Humanitas” de la parterul casei marchează un moment important, momentul în care casa se deschide din nou către public, devine vie după ce a stat ascunsă în spatele panourilor de șantier de mai bine de 20 de ani.
Librăria „Humanitas” ocupă parterul corpului principal al casei cu o suprafață construită de aproximativ 325 mp. Dincolo de provocările recuperării substanței originale ele casei (pictură murală, elemente litice sculptate, tencuieli istorice, etc.) amenajarea spațiulu ilibrăriei avea să devină o provocare incitantă.
Librăriile au obiceiul să „umple” orice casă care le e gazdă și să domine spațiul. Aici spațiul, cromatica și textura lui nu avea voie să fie înecată de funcțiunea pe care o adăpostea. Mobilierul, iluminatul și accesoriile au fost subordonate spațiului și concepute pentru fiecare încăpere în parte. Totul a fost proiectat pentru această locație: mobilierul, tâmplăria, obiectele de iluminat inclusive boxele pentru sistemul audio.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).