Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Centrul de Sprijinire şi Dezvoltare a Afacerilor „Siriului” (CSDA Siriului)

Autori:
Alexandru CĂLIN, Vlad DRĂGHESCU, Toader POPESCU, Daniel BONDAR
Colaboratori:
Structură: POPP ȘI ASOCIAȚII, ing. Mihai BIȚĂ, ing. Alexandru HOAGHIA, ing. Sorin VASILE
Instalații: AMB DESIGN PROJECT, ing. Mihai NEDELCU (inst. sanitare), ing. Ana Maria BARDAC (HVAC), ing. Mihai HUSCH (inst. electrice), ing. Alina ROGOJANU (inst. gaze)
Fațade: ALUDESIGN, ing. Irina COMAN, MOLDIVARS GRUP, ing. Adriana CURMEI
Fotografii: Andrei MĂRGULESCU, Marius GRIGORE
Beneficiar:
Siriului Residence
Localizare:
România, Bucureşti, str. Siriului nr. 22-26, sect. 1 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+5E+6retras (25m) / Sd: 5070 m2
Amplasat în nordul Bucureștiului, Centrul de Sprijinire și Dezvoltare a Afacerilor Siriului (CSDA Siriului) se bucură de o situare favorabilă la scara orașului, într-o zonă aflată în plină dezvoltare (probabil cea mai dinamică a momentului) și cu perspective atrăgătoare pentru viitor. Contextul local, la scara vecinătății, rezultat din articularea unui ansamblu rezidențial din anii ’80 cu o parcelare de locuințe individuale fără valoare deosebită, motiv pentru care acesta nu s-a constituit într-un partener valabil de dialog urban și a reprezentat o provocare majoră în faza de început a proiectării. Astfel, clădirea a trebuit să își asume și misiunea de scoatere din anonimat a zonei înconjurătoare și de diminuare a statutului său periferic.
Schema de finanțare a investiției din fonduri europene a impus adaptarea configurației funcționale a acesteia pentru nevoile întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, fiecare nivel este conceput modular, cu posibilitatea divizării suprafeţelor închiriabile pentru spaţiile de birouri într-un număr flexibil şi suficient de mare de unități autonome, cu suprafețe adaptate nevoilor IMM-urilor (80 – 160mp), cu acces egal la o serie de dotări comune –, săli de întruniri pe nivel, grupuri sanitare, servicii de interes comun la etajul 1 al clădirii (săli conferințe, serviciu de copiere, servicii profesionale etc).
În ceea ce privește imaginea exterioara, s-a optat pentru o compoziție echilibrată, în care verticala golurilor din lateralul fațadei principale este contrabalansată de dominanta orizontală a zonei centrale, susținută de o succesiune de brise-soleil-urilor metalice, de punerea în evidență a muchiilor planșeelor, de textura tablei ondulate și de cele trei ferestre în bandă de mari dimensiuni. Acestea din urmă punctează cele trei elemente cu rol de accent pentru fațada principală – „cutiile” finisate cu panouri tip Trespa. Din punct de vedere cromatic, volumul negru al balcoanelor și tabla ondulată de aceeași culoare se detașează pe fundalul alb al câmpului fațadei. Cele trei „cutii”, de culoare galbenă, precum și panourile verticale ce se desprind din zonele vitrate ale fațadelor laterale reprezintă elementele de contrast care articulează, din punct de vedere cromatic, volumul construit.
Din punctul nostru de vedere, CSDA Siriului reprezintă o realizare importantă pentru piața bucureșteană și românească, demonstrând plus-valoarea calitativă adusă de mecanismul finanțărilor europene, fezabilitatea unei construcții de nivel înalt în condițiile unui control responsabil al costurilor și răspunzând, în același timp. unei provocări contemporane importante: cum poate fi obținută calitate arhitecturală în contextul restrictiv (dar atât de necesar) al finanțării din fonduri structurale, schemă care argumente și valori adesea diferite de cele specifice spațiului construit ca atare?

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).