Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Centrul Medical – IHS Craiova

Autor:
Cristian-Ştefan Craioveanu
Colaboratori:
Project Manager / Antreprenor General : Softehnica SRL
Beneficiar:
International Healthcare Systems
Localizare:
România, jud. Dolj, Craiova, Gheorghe Chiţu, 39 vezi harta
Indicatori:
RH: D+P+2E / Sd: 2630 m2 / Su: 2196 m2 / POT: 43% / CUT: 1,39
Clădirea Centrului Medical IHS Craiova este situată pe una dintre arterele importante ale Municipiului Craiova, care prezintă un regim de construire cu un caracter heterogen generat de faptul că majoritatea clădirilor din zonă deşi de dată recentă, în lipsa unei politici de planificare urbană, sunt construite într-o manieră vernaculară,. Fiind una dintre cele mai mari parcele din zonă, amplasamentul centrului medical a moştenit un plan urbanistic speculativ, ce prevedea retrageri de la limitele de proprietate ce au trebuit mărite în vederea respectării distanţelor de siguranţă prevăzute de normele de securitate la incendiu şi cele legate de însorire.

Clădirea centrului medical adăposteşte sub acelaşi acoperiş servicii medicale dedicate pacientului aflat în predializă - cabinet de nefrologie, dializă şi îngrijire la domiciliu. Aceasta a fost gândită să lucreze ca un aparat cu diverse funcţii menit sa rezolve diferite probleme precum: accesele carosabile - ce au determinat retrageri ample ale parterului, accese pietonale distincte în cladire pe grupe de funcţiuni, luminarea naturală a spaţiilor din cadrul demisolului prin intermediul curţilor de lumina şi în acelasi timp realizarea circuitelor specifice unui centru medical ce are capacitatea extinderii pe verticală cu doua niveluri, în conformitate cu economia de spaţiu a beneficiarului şi reglementările de urbanism ale zonei.

Proiectul prevede un înalt standard de eficienţă energetică prin termoizolarea consistentă a elementelor clădirii şi utilizarea geamului termoizolant tripan la ferestre.

Văzută astfel ca un obiect ustensil, clădirea devine un actor urban prin calitatea sa funcţională care a fost urmarită.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).