Supraetajare corp hotel cu sală şedinte şi lift exterior

Autor:
Dragomir Dragan
Colaboratori:
Dr.ing. MUJ Samuel, Arh. GHIUCHICI Flavius, Arh. GLIGOR Corina
Beneficiar:
-
Localizare:
România, jud. Timiş, Timisoara, Iosif Bulbuca, nr.: 20 vezi harta
Indicatori:
RH: P+2E / Sd: 290.03 m2 / Su: 250.16 m2 / POT: 56.42% / CUT: 1.42
Cartierul Soarelui din Timisoara este inca unul din multele rezultate ale programelor socialiste de urbanizare fortata.
In acest tesut construit, in anii `90 a inceput dezvoltarea actualului Hotel Lido. Prima etapa a fost contextuala. Amplasmentul se gaseste pe inelul 3 de circulatie, inel care suporta si astazi traficul greu pe directia sud/vama Moravita. Construirea unui corp P+1E cu functiunea benzinarie si birouri a fost un prim pas firesc.
Ulterior, la jumatatea anilor `90 a aparut primul corp de hotel, S+P+3E si la inceputul anilor 2000, un al treilea corp cu parter inalt si doua etaje, adiacente benzinariei care intre timp a fost dezafectata.
Dezvoltarea hotelului, desi stilistic vruta unitar, era in continuare neclara si incompleta iar coltul lotului, centrul vizual raportat la intersectia rutiera, in continuare nemarcat.
Marea provocare a reprezentat o in primul rand, supraetajarea unui corp care aparent nu suporta o supraetajare. Datele detinute din timpul executiei in anii`90 fiind neclare si incomplete. Directia aleasa a fost de invaluire/ocolire a corpului.
Cele 3 puncte initiale de sprijin dpdv conceptual/structural, au fost: structura liftului exterior ( acesta fiind initial gandit ca un stalp spatial), corpul 1 de hotel care ofera un calcan de ancorare/sprijin respectiv al treilea reprezentat de elevarea unui stalp diametral opus liftului care sa devina si punct de sprijin pentru partea iesita in consola.
Cele trei puncte de sprijin au devenit baza de plecare pentru dezvoltarea unui sistem structural viabil. Incercarile nedestructive si dezvelirile fundatiilor au eliminat si ultimele incertitudini legate de potentialele probleme de rezistenta.
A urmat delimitarea unei suprafete care sa reprezinte o arie de impantare corecta si adaptata la conditiile existente respectand in acelasi timp cerintele noului volum propus. Au fost preluate directiile generale deja existente in complex si au fost mixate cu directiile majore pe care interventia trebuia sa le sublinieze: marcarea directa a coltului si legatura vizuala cu intersectia, crearea unui raport clar ierarhic intre cele susmentionate.
Finalizarea constructiei a adus mai mult decat atat, imaginea ansamblului avand clar de a face cu un element nou a carui impact vizual, care automat a dictat imaginea si pentru restul fondului construit, acestea beneficiind de interventii minime si o foarte importanta renovare urmand gama cromatica folosita in interventia noua.
Rezultatul se face simtit nu numai prin prezenta volumului nou adaugat, cat mai ales prin crearea unui pol de interes care marcheaza intrarea in cartier si proaspata dezvoltata intersectie. Toate acestea, impreuna cu studiile facute pe cartier si investitiile care au loc pe limita rasariteana a acestuia, maresc deja atractivitatea locuitorilor catre ceea ce era un cartier dormitor.



Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).