Remodelare faţadă imobil multifuncţional

Autori:
Liviu-Marian Fabian, Lucian Marius Luță
Colaboratori:
Executant: Manolas Com SRL
Placare fatada: Alumont SRL
Localizare:
România, Bucureşti, aleea Eprubetei, nr. 1 vezi harta
Indicatori:
RH: P+4 / Sd: 1000 m2
De cele mai multe ori, zonele mai îndepărtate ale cartierelor dormitor ale Bucureștiului prezintă un peisaj urban foarte eterogen si dezolant, care suprapune imaginea obișnuită a blocurilor de locuințe, profilate pe un fundal industrial, cu diverse intervenții haotice: service-uri, vulcanizări sau spălătorii de mașini, majoritatea apărute în perioada mai puțin reglementată, de dinainte de anii 2000.
Scopul intervenției noastre a fost transformarea unei clădiri existente "la roșu", amplasată într-un astfel de context (între o benzinarie și o spălătorie auto), într-un pol de interes local, un reper urban cu rol ordonator.
Clădirea existentă, cu destinația de imobil multifunctional, este situată în imediata apropiere a cvartalului de blocuri din zona cunoscută sub numele "Ilioara", pe șoseaua ce duce spre autostrada "Soarelui", principalul drum spre litoral.
Ideea proiectului a fost aceea de unificare a gesturilor si de simplificare si ordonare a imaginii de ansamblu a clădirii. Liniile orizontale de la etajele inferioare, care se transformă in traforuri in zona ferestrelor au rolul de a realiza o trecere graduală de la plin la gol si de a lega printr-un singur gest cele 4 fatade.
Ca elemente distincte au fost pastrate parterul si ultimul nivel. Etajul 4 are funcțiune de sală de fitness și permite printr-un vitraj continuu pe toate cele 4 fațade o vedere panoramică asupra întregii zone. Parterul, ce urmeaza să gazduiască o cafenea, este tratat printr-un simplu ritm de vitraje ample permițând comunicarea cu cele doua străzi adiacente.
Casa scării este în întregime placată cu sticlă profilată, translucidă și își propune rolul de "felinar urban", reper luminos, vizibil chiar și "în viteza mașinii", pentru cei ce trec spre sau dinspre autostradă.
Deși constrânsă de structura existentă, intervenția reușește prin câteva elemente simple și de detaliu să schimbe în mod spectaculos caracterul imobilului și implicit să contribuie la ordonarea și "curățarea" peisajului urban.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).