Casa I.D.

Autori:
Bogdan Pavel Babici, Ionut Oprea
Colaboratori:
Structura: ing. Lucian rozorea, ing. Dinu Vaidasigan (ROZINI SRL)
Instalatii: ing. Lucian Ionescu (SEAL INSTAL PROIECT SRL)
Constructor: Stelu Rusu (RUSTEL CONSTRUCT SRL)
Fotografii: arh. Alex Maftei (TECON)
Localizare:
România, Bucureşti, Jirului, 13 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+1E+M / Sd: 250 m2
Situată în București, la intersecția străzilor Jirului și Cetinei din imediata apropiere a Parcului Văcărești, pe un teren de 200 mp, CASA I.D. reprezintă rezultatul mai multor constrângeri și oportunități pe care le-au oferit situl și tema de proiectare.
Nevoia de spațiu care să satisfacă cerințele unei familii de tineri cu doi copii și dimensiunile reduse ale terenului, au condus spre un volum compact, efficient funcțional, ce speculează la maximum puținele avantaje ale terenului. Tăieturile și golurile bine definite ale acestuia au ca scop orientarea spre punctele de interes din zonă, toate spațiile beneficiind de perspective favorabile, cea mai importantă fiind cea spre parc. Astfel mansarda, locul de unde se poate vedea cel mai bine parcul în ansamblu, beneficiază de un perete de sticlă și o terasă ce reprezintă elementele principale ale volumului. Un alt element important este lucarna ce oferă perspectivă spre oraș, dar contribuie în același timp și la iluminarea naturală a mansardei cu lumină dinspre S-E. Consola dinspre strada Jirului definește un spațiu acoperit ce marchează și protejează accesul în locuința.
Anvelopanta este realizată în system a€œdouble-skin” cu tablă fălțuita, care pe lângă rolul estetic, are și rol de ventilare naturală eficientă a fațadelor și acoperișului în perioada verii și creează un strat de aer cald între exteroior și interior pe timp de iarnă. Ventilarea naturală a interiorului se face prin intermediul casei scării, ce poate fi deschisă la mansardă.
Reglementările urbanistice din zonă au impus așezarea volumului pe sit, acesta fiind retras 2 m pe parter spre străzile Jirului și Cetinei, 5 m față de limita din spate și construit pe limita de proprietate către terenul vecin.
Deși dimensiunile terenului sunt reduse, s-a reușit configurarea funcțiunilor astfel încât acestea să aibă suprafețe suficient de generoase. Parterul, cu o suprafață construită de 85 mp, cuprinde holul de acces, bucătăria, locul de luat masa, livingul și grupul sanitar. La etaj, cu suprafața de 105 mp, au fost organizate un dormitor matrimonial cu dressing și baie și două dormitoare pentru copii cu baie comună. Mansarda, cu suprafața de 60 mp a fost configurată ca spațiu pentru hobby, dar cu posibilitatea transformării acesteia într-un dormitor cu dressing și baie. Subsolul are suprafața de 45 mp și cuprinde o cameră tehnică și zonă de depozitare.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).