Black on White

Autor:
Attila Wenczel
Colaboratori:
LBS Planconstruct
Beneficiar:
-
Localizare:
România, jud. Timiş, Dumbravita, Str. Creatiei vezi harta
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 200 m2 / Su: 165 m2 / POT: 15% / CUT: 0.3
Tema principală a proiectului - o cutie închisă la culoare destinată spațiilor private susținută de o serie de pereți albi ce delimitează spațiile semipublice, este completată de relaţiile pe care trebuie să le stabilească la ora actuală o locuinţă cu mediul înconjurator, construit sau natural. Sistemul de curți împreună cu spațiile principale mediază trecerea dinspre public spre privat, fiind compus în relație cu peisajul și cu lumina naturală, având scopul de a asigura atât intimitatea cât și comunicarea și expunerea necesare unei familii tinere.
În locul delimitării clare a incintei- public/privat, întregul spaâiu de la nivelul terenului, atât cel exterior al curții, cât și cel interior, al zonelor de zi, este divizat și ordonat de o serie de ziduri albe care îl străbat, susțin cutia ce găzduieste dormitoarele și îl impart în cinci curți exterioare, orientate diferit și având grade diferite de permeabilitate. Prima este o curte publică destinată parcărilor și accesului, fiind delimitată de stradă doar prin textura lisă a pardoselii. Trecerea spre locuință se face prin cea de a doua curte, având un caracter semiprivat, cu rol de primire. Ultimele trei au caracter privat și sunt adiacente deschiderilor principale ale parterului. Prima dintre ele este orientată spre sud, spre livadă și conține terasa ce deservește bucătăria. Curtea cea mai complexă, în fapt o cameră exterioară, este o prelungire a livingului, orientată spre vest și acoperită parțial. Înspre spatele lotului se află curtea verde, grădina–livadă, dominantă ca dimensiune.
Privite din exterior funcțiunile interioare se împart în două tipologii: spații având un caracter public pronunțat, cele de zi, aflate la parter, deschise și fluide și spațiile private ce găzduiesc funcțiunile de noapte, aflate la etaj, închise într-un volum negru. Dinspre interior însă delimitarea este mult mai flexibilă și poate fi în mare parte dictată de utilizatori.
Livingul, bucătăria și locul de luat masa sunt zone funcționale deschise într-un spațiu amplu, delimitate parțial de zidurile albe asemenea curților exterioare. La parter spațiul rămâne fluid, alb și puternic iluminat natural, mobilat minimal cu volume simple. Vitrajele mari permit deschiderea aproape completă, mizând pe flexibilitatea delimitării interior/exterior.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).