Casa C

Autori:
László TULOGDY, Gábor TÓTHFALUSI
Colaboratori:
Structura: SC TOPPROIECT SRL, ing. OLTEAN Mihai, ing. TUTAȘ Adrian
Instalații: SC GRADINSTAL SRL, ing. MARIAN Aurelian, ing. BIRIȘ Paul
Beneficiar:
privat/ private
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca, Zrinyi Miklos, nr.1-3 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+E / Sd: 820 m2 / Su: 650 m2 / POT: 31,3 / CUT: 0.58
Situat în Cluj-Napoca, cartierul Andrei Mureşanu casa prezentată este reşedinţa unei tinere familii pentru care apropierea de centrul istoric dar, totodată şi poziţionarea într-o zona rezidenţială deosebită au fost criteriie primordiale in alegerea amplasamentului .
Cartierul Andrei Mureșanu s-a format la începutul secolului XX prin parcelarea zonei și prin trasarea străzilor, cu scopul creării unei suburbii noi. Zona este cunoscută mai ales pentru vilele elegante, reprezentative, având o rețea regulată de străzi și loturi de mărime și formă asemănătoare. Mai multe clădiri ale acestui cartier select figurează și pe lista monumentelor istorice.
Imobilul studiat se situează pe strada Zrinyi Miklós nr.1-3, pe un teren de circa 1000 mp cu un front generos la strada. Pe amplasament a existat o casă compusă din două unităţi locative şi o faţadă simetrică decorată cu elemente eclectice. Dorinţa proprietarilor a fost de a păstra caracterul istoric al imobilului, de a regăndi funcţional şi de a extinde casa cu noi spaţii de locuit.
Conceptul volumetric şi funcţional a prevăzut păstrarea nucleului de bază compus din 4 incăperi poziţionate spre stradă şi extinderea casei cu un volum nou care să poată ingloba în subsol şi un garaj generos. Intenţia a fost de a diferenţia aceste două elemente distincte. Zona istorică a fost regăndită funcţional dar s-au păstrat şi s-au accentuat detaliile decorative ale faţadei (decoraţii din ipsos turnate după negativele elementelor existente, soclu din piatră de calcar, ornamente din zinc) şi forma acoperişului (invelită cu ţiglă solzi). Extinderea dinspre curte contrastează prin textura faţadelor şi prin panta mai lină a acoperişului.
Principala zonă de acces este amplasată intre cele două volume şi se realizează printr-un windfang ce se inspiră din verandele din lemn ale caselor din zonă. În centrul de greutate se află holul principal cu o scară elicoidală iar in jurul acestui hol, pe două nivele, gravitează principalele funcţiuni. La parter se află bucătăria, biroul, sala de fitness şi pachetul compus din locul de luat masa, living şi terasă ce formează un spaţiu deschis, unitar. Etajul este rezervat in totalitate zonei de noapte şi este alcătuit din 3 dormitoare cu anexele aferente.
Interioarele se caracterizează prin linii simple, lemnul natural folosit la pardoseli şi la placările pereţilor (stejar albit periat) combinat cu elemente de boiserie vopsite in alb, inspirate din eclectism, intreţese modernitatea cu caracterul istoric existent şi în limbajul arhitectural exterior. Covoarele, draperiile şi tapetele colorate generează o atmosferă de confort şi relaxare iar terasa exterioară placată cu deck de lemn şi inconjurat de peluză este refugiul ideal pentru familie.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).