Duplex la periferia Bucureştiului

Autor:
Attila Kim
Colaboratori:
Arhitectură: Gabriel Chiș Bulea, Ciprian Țocu (Lundi Et Demi)
Structură: Gabriel Lihațchi
Instalații termice și sanitare: Robert Hegedus (Metafora)
Instalații electrice: Laviniu Leuce ( Leunivest)
Executant: Gold Power Construct
Localizare:
România, Bucureşti, Drumul Cooperativei 75K vezi harta
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 425 m2 / Su: 301 m2 / POT: 42% / CUT: 0,85
Zonele periferice ale Bucureștiului au un caracter urbanistic foarte vag definit din cauza amestecului necontrolat ale functiunilor de locuire, servicii și producție, având forme extrem de diferite de exprimare atât din punct de vedere arhitectural cât și ca mod de dezvoltare urbană.
Prelungirea Ghencea este una dintre aceste zone, unde locuirea urbană și cea rurală se amestecă. Pe parcelele nou apărute, de dimensiuni reduse, dictate de piața imobiliară a anilor de boom imobiliar, întâlnim pe lângă case individuale atât locuințe înșiruite, cât și blocuri cu un regim de înălțime mare.
Considerând dimensiunile mici de teren, caracterul zonei și natura investițiilor, cerința primordială a temelor de proiectare este ocuparea maximă a terenului. O asemenea situație stă și la baza acestui proiect.
Terenul de 500 mp, cu un front stradal de 16 m, se învecinează cu parcele asemănătoare, ocupate de o casă individuală și o vilă cu apartamente. Diferența majoră față de loturile vecine constă în necesitatea creării a două accese carosabile.
Ocuparea maximă a terenului, conduce la o apropiere foarte mare a construcțiilor, astfel reducând gradul de intimitate.
În spațiul arhitectural românesc, dominat de provocările descrise mai sus, soluția de față oferă o alternativă pentru situația în care construcțiile învecinate sunt foarte apropiate, când orientările favorabile sunt spre construcțiile existente și când nu se fac compromisuri legate de intimitatea locuirii.
În vederea asigurării separării totale ale celor două unități de casă, s-a propus o lotizare atipică, limita de învecinare amplasându-se pe axul paralel cu strada. Această împărțire oferă și avantajul de însorire identică ale unităților, lucru imposibil în cazul amplasărilor clasice în oglindă.
Intimitatea este asigurată de forma în “U” ale unităților. Fiecare casă are o curte interioară de mari dimensiuni, deschisă spre vest, care este sursa principală de lumină naturală ale tuturor spațiilor casei și în același timp este și spațiul principal exterior, parțial acoperit. Pe lăngă această curte, fiecare locuință dispune de încă câte două curți interioare: o curte care străpunge casa pe toată înăltimea, asigurând iluminatul natural și insorirea băii de la parter, băii dormitorului matrimonial de la etaj și al dressingului; și o altă curte la etajul unu, spre care se deschid baia de la etaj și casa scării.
Spațiile de grădină înconjoară zonele de zi de la parter, care au orientare dublă sud – nord.
Construcția este finisată cu o tencuială rugoasă, de culoare gri inchis, astfel trecând aproape neobservat în mediul colorat al vecinătății. Curțile interioare sunt albe, cu o tencuială lisă, astfel reflectând toată lumina captată spre spațiile interioare.
Volumetria casei conține și gardul stradal, care pe lângă delimitarea unei curți intime a primei case, oferă spațiu tomberoanelor și contoarelor, toate acestea accesibile direct și dinspre stradă de către persoanele autorizate.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).