Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Lemn. Biserici din nordul Olteniei

Autor:
Maria-Luiza Zamora
Colaboratori:
Concept editorial şi text: Luiza Zamora
Fotografie: Şerban Bonciocat
Traducere EN: Irina Damian, arh. Olivia Safer
Redactare şi corectura: Dora Ion
Concept grafic: Atelierul de grafică
Tipar: Imprimeria Arta Grafică
Apărut cu sprijinul: Ordinului Arhitecţilor din România, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, West Group Architecture, Ines Group
România are în jur de 1400 biserici de lemn. Cele mai multe dintre ele, 209, se găsesc în Oltenia. Acestea sunt cele mai puţin cunoscute, dar nu mai putin importante pentru istoria arhitecturii autohtone.
Albumul ”Lemn. Biserici din nordul Olteniei” pune în evidenţă valoarea acestora nu prin prezentări monografice ale celor mai frumoase biserici ci prin prisma detaliilor de structură, arhitectură sau pictură în cele două secţiuni ale albumului, ”În afară” şi ”Înăuntru”.
”Biserica nu este formată doar din pereţi, vopsele, lumină, penumbră, spaţii şi măiestrie, ci şi din ritualurile oficiate între ziduri sau în afara lor, canonice sau nu, oricum legate de ea, şi care ne mediază trecerile. La rândul său, o biserică traversează contexte istorice, culturale, politice, oameni care se perindă sau zăbovesc, care mai ştiu ce înseamnă cutare semn din zid sau care au uitat şi fac altele noi. Detalii.” (Laura Jiga-Iliescu-postfaţă)
Proiectul are la bază rezultatele unui amplu proces de cercetare, care s-a derulat pe parcursul a trei ani. Cercetarea membrilor Asociaţiei 37 a stat la baza proiectului de salvare şi intervenţie în regim de urgenţă ”60 de biserici”, iniţiat de arhitectul Şerban Sturdza şi de către Ordinul Arhitecţilor din România, în 2009.
Albumul deţine totodată şi rolul de documentare a unui patrimoniu aflat într-o stare de conservare precară, pentru unele monumente reprezentând, poate, clasarea dinaintea unei deteriorări grave, iminente.
”Lemn. Biserici din nordul Oltenie”i vine în descendenţa celui apărut în urmă cu şase ani, ce ilustra pentru prima dată ultimele cule rămase în România (”Cule. Case boiereşti fortificate din Români”a, igloo 2006). Este, totodată, debutul unei serii de publicaţii dedicate patrimoniului Olteniei de nord, ce este în prezent continuată cu ”Piatră. Case tradiţionale din nordul Olteniei” şi se va încheia cu ”Zid. Ctitorii mărunte din nordul Olteniei”.

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)