Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Cui i-e frică de cartierul Matache? Principii de regenerare urbană pentru zona Matache - Gara de Nord

Autor:
Mirela Duculescu
Colaboratori:
Texte: Mariana Celac, Mirela Duculescu, Raluca Munteanu, Şerban Sturdza, Olivier Bastin, Şerban Ţigănaş, Ana Maria Zahariade, Vintilă Mihăilescu, Stelian Tănase, Gruia Bădescu
Grafica si design: arh. Octavian Carabela
Ilustraţii: Raluca Mihalache
Volumul reprezintă o carte-proiect, o carte-manifest, o carte-martor a unui fenomen de activism urban concentrat care arată că oricine poate avea iniţiativă şi propune soluţii pentru cartier şi oraş. Ea a fost lansată cu ocazia Conferinţei profesionale organizate de OAR cu tema Un alt fel de arhitect – o altă abordare a spaţiului public (17 martie 2012).
La sfârşitul anului 2010, Primăria Municipiului Bucureşti a decis începerea lucrărilor pentru Diametrala Nord-Sud, având la bază Planul Urbanistic Zonal pentru Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus. PUZ-ul este nesustenabil şi anacronic, cu premise şi priorităţi false (fluentizarea şi creşterea traficului auto de tranzit), care ignoră realitatea complexă a vieţii şi locuirii în cartier. Acestea nu reprezintă interesul public şi contravine politicilor urbane sustenabile, pe care România şi le-a asumat prin documente internaţionale.
Cartea prezintă pe înţelesul tuturor proiectul Regenerare urbană pentru zona Matache – Gara de Nord din Bucureşti, realizat la iniţiativa unor specialişti grupaţi ad-hoc sub numele de Arhitecţii Voluntari. Un element central este păstrarea, reabilitarea şi refuncţionalizarea Halei Matache Măcelaru, monument istoric, în scop comercial.Alţi experţi în domeniul lor – dezvoltarea oraşelor, arhitectură, antropologie, literatură, publicistică, peisaj urban –vorbesc, în calitate de scriitori voluntari, despre principii europene de mobilitate urbană, identitate şi memorie. De ce să nu aplicăm şi în Bucureşti o viziune coerentă de dezvoltare?
La data apariţiei, februarie 2012, operaţiunea de proporţii Diametrala Nord-Sud din Bucureşti este departe de a se fi terminat. Cicatrizarea urbanistică a zonei prin regenerare urbană are un final deschis. Însăşi supravieţuirea pur fizică a Halei Matache Măcelaru stă sub semnul întrebării din cauza devastării concertate. Credem că publicaţia-manifest va fi citită în timp ca parte din istoria recentă a urbanismului din România.

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)