Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Linia albastră

Autor:
Gabriel Pascariu
Colaboratori:
Coautori: Urb. Iulian Canov (Wolfhouse Productions), Urb. Cristina Zlota (Wolfhouse Productions), Arh. Vlad Stoica (Wolfhouse Productions), Arh. Alexandru Tudose (Wolfhouse Productions), Arh. Rozina Dragomir (Wolfhouse Productions)

Colaboratori: Arh. Claudiu Forgaci, Arh. Tamina Lolev, stud. Arh. Maria Pantir, designer Iulia Namasco
Beneficiar:
Primaria orasului Kiev / Departamentul de Arhitectura si Dezvoltare Urbana
Localizare:
Ucraina, Kiev vezi harta
Indicatori:
Sd: XXL m2
Administraţia oraşului Kiev a lansat la sfârşitul lunii septembrie 2011 un concurs de idei intitulat „Perlele Niprului". Concursul de planificare urbană a fost organizat de municipalitatea Kievului, prin Departamentul de Arhitectură şi Dezvoltare Urbană, în colaborare cu Agenţia Municipală de Dezvoltare a oraşului. Organizat conform regulilor Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, concursul a beneficiat de sprijinul Uniunii Naţionale a Arhitecţilor din Ucraina fiind deschis arhitecţilor, urbaniştilor şi peisagiştilor cu drept de practică în domeniu. Juriul internaţional al concursului a ales, în prima fază, 8 soluţii finaliste, iar apoi a acordat un premiu I şi două premii II celor mai bune 3 proiecte. Proiectul câştigător aparţine unei echipe de urbanişti şi arhitecţi români compusa de Arh.urb. Gabriel Pascariu si Wolfhouse Productions.

Concursul a avut ca obiectiv principal identificarea unui concept de conservare a valorilor cadrului natural şi de dezvoltare spaţială pentru „Insulele Niprului", un arhipelag format din 37 de insule aflate pe cursul fluviului Nipru. Propunerea castigatoare urmand a fi integrata in Masterplan 2025 Kiev. In acelasi timp, concursul a urmărit atingerea unor obiective secundare precum atenţionarea opiniei publice cu privire la problemele de calitate a mediului şi stare a peisajului urban. Cele 2500 de hectare ale insulelor reprezintă un vast teritoriu foarte puţin antropizat, situat în arealul central al metropolei ucrainene. Acest teritoriu se constituie ca un amplu coridor care se desfăşoară pe o direcţie nord-sud şi care împarte practic suprafaţa oraşului în două părţi aproximativ egale generând probleme de conectivitate şi împiedicând o funcţionare eficientă a organismului urban.

Proiectul nostru ("Linia Albastră") a fost ales castigător al concursului si invitat sa participe la dezvoltarea unui masterplan pentru aceasta zona.

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)