Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Plan urbanistic zonal Băile Tinca

Autor:
Laurenţiu Dumitraşc
Beneficiar:
Statiunea Baile Tinca
Localizare:
România, jud. Bihor, Băile Tinca
Amplasarea obiectelor mentionate s-a facut in asa fel incat centrul de greutate al statiunii sa fie deplasat de la drumul national Oradea-Beius, spre albia Crisului Negru.
Aceasta deplasare este motivata de construirea unui sistem de diguri de protectie a apei, conferind ansamblului arhitectural un plus de personalitate.
Elementele urbanistice apartinand barocului vienez, care compun flancul stang al drumului national Oradea-Beius, sunt valorificate intr-un ansamblul unitar, riguros structurat, functie de criteriile enuntate.
Cu exceptia cantinei-restaurant care se va restructura, nici un cent nu se va investi in constructiile insirate haotic la strada, urnmand ca acestea sa fie dezafectate.
Exteriorul cantinei restaurant capata o noua infatisare prin construirea unor volume, caracterizate prin suita de planuri verticale cu zone de inflexiune spre suprafete cilindrice; acceeasi configuratie plastica se regaseste si la corpul de legatura [1] precum si a bris-solleiurilor curbe, montate la etajul bazei de tratament si al restaurantului.
Intre drumul national si zona construita se va dezvolta un parc, cu vegetatie abundenta, tipic mediteraneeana, compus dupa criteriile structurante ale parcurilor englezesti; parcul verde se articuleaza cu plantatiile abundente situate de-a lungul albiei vechi a Crisului Negru; de remarcat pasarela suspendata [10] care stabileste raporturi biunivoce intre baza de tratament si cantina restaurant.
In toata zona studiata circulatia pietonala este riguros separata de circulatia auto.
Studiile de caz efectuate pe situatii similare, au dus la concluzia ca o fabrica de imbuteliat apa -marca Tinca, in scopul comercializarii acesteia nu se justifica.
Amplasamentul acesteia este preluat de cazino, acesta fiind din punct de vedere volumetric punctul terminus al promenadei din zona impadurita amplasata pe faleza in sensul de curgere al Crisului Negru.
Golful este mobilat de cuplurile de hoteluri tip cristal [POZITIA 30 IN CARTE], precum si de spatiile comerciale si de alimentatie publica propuse.
Locuintele propuse in regim de unicat, fac trecerea de la construsctiile hoteliere precum si cele ale bazei de tratament, cu regimul de inaltime si prestanta lor, toate mediteraneene, la constructii -locuinte a caror acoperisuri coboara cu panta pana lor, in iarba; elementul vertical de compozitie-turnul, este din acceeasi familie de volume cu arhitectura majora a statiunii.
Traseele regulatoare: sunt axe-vectori culturali; actuala baza de tratament se recompune din partile care o alcatuiesc, subdimensionate, cu un functional precar, lasand in urma doar decorul lor, urmand a se regasi cu tot ce tine de un functional european, pe insula.
Pe insula accesul auto este interzis; de asemenea pe insula folosirea oricarui tip de energie conventionala este interzisa.
Pe Crisul Negru, la Baile Tinca, principiile compozitionale ale barocul vienez isi dau intalnire cu albul menditeranean !

Panou pentru expoziție

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)