Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Osmosis

Autori:
Andrei Mihăilescu, Oana Mihăilescu
Beneficiar:
Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei
Localizare:
Coreea de Sud, Yeosu vezi harta
Indicatori:
Sd: 600 m2 / Su: 570 m2
Osmosis

Tema generala propusa de catre organizatorii EXPO 2012 Yeosu Korea ”The Living Ocean and Coast: Diversity of Resources and Sustainable Activities” cu subtemele „Coastal Development and Preservation”, „New Resource Technology”, „Creative Maritime Activities”, se concentreaza pe recunoaşterea adevăratei valori a oceanului şi a litoralului ca bunuri comune ale umanităţii şi necesitatea de a promova dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului.
Tema propusa de catre autoritatea contractanta “Prezentarea Deltei Dunarii, a cursului Dunarii si/sau a zonei costiere a Marii Negre” are in vedere o transpunere cat mai fidela a realizarilor si realitatilor ce dimensioneaza unicitatea societatii noastre, in evolutia sa istorica si culturala, dar si potentialul deosebit, natural si uman, al Romaniei.

Raspunsul nostru la aceste teme ofertante si generoase s-a conturat firesc si natural in conceptul de Osmoza care fundamenteaza intreaga dezvoltare a Pavilionului Romaniei la EXPO 2012 Yeosu Korea. Pentru Romania zona cea mai reprezentativa din punct de vedere al caracterului osmotic este Delta Dunarii, zona in care se dezvolta doua tipuri de relatii osmotice:
_prima relatie, care caracterizeaza dealtfel toate zonele frontaliere, de coasta si tarm, este reprezentata de osmoza celor trei elemente : apa, pamant si aer. Un “triunghi osmotic”.
_a doua relatie osmotica dezvoltata in Delta Dunarii si care este unica pentru Romania e reprezentata de osmoza apa dulce-apa sarata.

Aceste principii osmotice ale Deltei Dunarii se exprima formal in constructia conceptului arhitectural, atat la nivel general, de ansamblu , cat si la nivel de detaliu:
_nivelul de acces, pe care il putem numi generic ‘parterul’ comunica cu mezaninul printr-un element care osmotizeaza universul natural (exprimat in parter) cu universul uman (exprimat in mezanin). Mai mult, mezaninul este deschis pe toate laturile catre restul spatiului expozitional din parter fluentizandu-se astfel orice tip de comunicare.
_toate suprafetele separatoare (peretii) sunt tratate intr-un limbaj care acceseaza conceptul de osmoza : suprafetele au forme organice, sunt ‘feliate‘, respira si comunica.
_tavanul decorativ este realizat dintr-o combinatie subtila de materiale care sustin conceptul osmotic : o suprafata ‘feliata’, o continuare fireasca a limbajului peretilor, si o suprafata reflexiva in care se reflecta intreaga constructie a pavilionului, inclusiv vizitatorii.
_spatiul expozitional din ‘parter’ comunica integrat cu mezaninul :
_ parterul – comunica biodiversitatea Deltei Dunarii generata de osmoza celor trei medii naturale (apa, pamant, aer) intr-un flux care pleaca de la prezentarea Dunarii si se incheie cu Marea Neagra in care fluviul se varsa prin delta sa.
_ mezaninul – comunica etnodiversitatea Deltei Dunarii generata de osmoza celor trei etnii majoritare (romani, lipoveni, ucrainieni), in varii forme (exponate, video, formate interactive) intr-un spatiu multifunctional (destinat evenimentelor si/sau exponatelor).

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)