Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Baba Hârca

Autor:
Laurenţiu Dumitraşc
Localizare:
România, jud. Neamţ, Piatra Neamţ, Teatrul Tineretului
………..Matei Milo fixeaza précis actiunea din Baba Harca:intr-o padure,avand ca fundal Biserica Satului,asezata pe un deal, un drum de tara ,toate acestea chiar in text,in primele randuri; se trage cortina ,intra Flechtenmacher cu discretie.,lumina la-nceput difuza creste,creste ,pana la intensitatea dorita .
Fidel textului, impreuna cu Sandu Dabija plantez macheta dupa care s-a lucrat scenografia pe axul central al scenei,undeva sus;cu drumul ,dealul si Biserica satului din text, intre siluetele unor copaci imensi ca-n Rousseau- Vamesul,o schimbare de proportii care umanizeaza,ne face sa fim deopotriva critici sau nu, asa cum suntem :vulnerabili si prosti ;pregateam povestea.
Trece de vizionarile oficiale,vine seara premierei: ; se trage cortina ,intra Flechtermacher versus Mircea Octavian,lumina la-nceput difuza creste,creste ,pana la intensitatea dorita. Biserica,drumul,dealul ,nicaieri. Va inchipuiti ce reactie am avut! Mi-amintesc cum In seara premierei ,dupa spectacol ,o domnisoara din presa si-a scos de la gat o iconita cu Maica Domnului si Pruncul Isus si cu un gest de o simplitate religioasa, greu de uitat, a petrecut-o dupa gatul meu;si asta cu toti maharii culturnici de fata! Nu vreau sa gresesc,cred ca era doamna Corina Suteu;uite am s-o intreb,sa vad daca-si mai aduce aminte; a trecut atata…..
A doua zi postul de scenograf la Teatrul Tineretului care-l ocupam de aproape o luna se desfiinteaza; sunt dat afara; nu numai de asta,cred acum ;si de-acolo de unde venisem in teatru ,tot dat afara am fost : enervam cu Centrul Civic al municipiului Piatra Neamt,cu Arca-Nava la care lucram,ambele nefiind in repertoriul sefilor de-atunci,cu vehementa cu care m-am opus demolarii Strazii Mari din oras : se adunasera prea multe intr-un timp prea scurt……
Autorul ,7 07.2012

Panou pentru expoziție

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)