Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Pavilionul inteligent - sustenabil UIA Tokio 2011

Autor:
Bogdan Pop
Colaboratori:
arh. Astrid Rottman
arh. Marius Urzica
arh. int. Lidia Stoica
stud. arh. Cassandra Pop
Beneficiar:
Ordinul Arhitectilor din Romania
Localizare:
Japonia, Tokio, 3-5-1, Marunouchi str. vezi harta
În perioada 25 septembrie - 1 octombrie 2011 s-a desfăsurat Congresul International UIA Tokyo 2011.
Tema principală a evenimentului a fost DESIGN 2050 “Arhitectii actionând, prin solidaritate, dincolo de dezastre, către dezvoltare durabilă”. În acest context Ordinul Arhitectilor din România a organizat concursul de concept si design pentru pavilionul Romaniei cu tema “Decalogul unei arhitecturi responsabile si receptive 2050”.

Premiul întâi a fost acordat echipei ASDESIGN 95: arh. Bogdan Pop (curator), arh. Astrid Rottman, arh. int. Lidia Stoica în colaborare cu arh. Marius Urzică LEED AP si stud. arh. Cassandra Pop.

Ideea amenajării este o ilustrare a conceptului nostru: arhitectura anului 2050 va fi una inteligentă si sustenabilă. Am folosit doar ce aveam la dispozitie - materialele obligatoriu de furnizat, brosuri informative, pentru obtinerea unui spatiu minimalist si interactiv, fără energii si resurse suplimentare. Valoarea resurselor existente a fost astfel transferată dinspre o investitie de unică folosintă - amenajarea unui pavilion expozitional - înspre una cu elemente componente inteligente. Acestea sunt chiar materialele informative - rame foto digitale care contin pe USB-uri conceptul nostru si care vor putea fi reutilizate de vizitator, optiunea donării lor catre copii fiind una deschisă. Implicarea vizitatorului a fost esentială in transmiterea mesajului. Fiecare individ a putut să tranziteze pavilionul sau să fie un utilizator al acestuia, interactionand cu instalatia propusă: să privească proiectiile de pe cei doi pereti opusi sau să decidă să ia o ramă fotografică digitală, lăsând un spatiu gol. Prin acest experiment comportamental, publicul a fost pus în situatia de a trăi un act decizional cu conotatii în lumea reală a consumului de resurse finite, amintind conceptul central al sustenabilitătii: responsabilitatea fată de generatiile viitoare, prin analogie acum, cu grija pentru „generatiile” următoare de vizitatori. Existenta efemeră a pavilionului a fost „desenată” în timp de construirea instalatiei de catre noi, urmata de “topirea” ei, ramele foto digitale fiind luate una cate una de către vizitatori.
Realizarea efectivă a instalatiei a fost făcută „cu materiale locale”, ramele foto digitale fiind achizitionate de la producătorii japonezi pentru încurajarea productiei locale si reducerea costurilor de transport.

Pavilionul Romaniei la Congresul International UIA Tokio 2011 s-a dorit a fi un experiment. Sustenabilitatea este o filozofie de viata. O putem aplica folosind tehnologii inovative, sau putem simti, gandi, actiona sustenabil prin gesturi simple si la indemana, respectand in final aceleasi principii.

Panou pentru expoziție

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)