Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Institutul CDI: Produse High Tech pentru Dezvoltare Durabilă PRO-DD

Autori:
Nicolae Ţaric, Roxana Clipea, Lorand Bartha, Olah Ştefan
Colaboratori:
Universitatea Transilvania Braşov – Facultatea de Construcţii
Beneficiar:
Universitatea Transilvania Braşov
Localizare:
România, jud. Braşov, Braşov, str. Institutului vezi harta
Concept şi program

Institutul de cercetare PRO-DD face parte dintr-un proiect mai amplu al Universităţii Transilvania care va avea ca finalitate realizarea unui campus universitar complex cu clădiri pentru educaţie, cazare, spaţii de agrement, etc.

Prima etapă de construcţie, demarată în 2010, include realizarea Institutului de Cercetare dedicat cercetării în cadrul programelor de masterat şi doctorat.

Institutul de cercetare (finalizat în luna Martie anul curent) este compus dintr-un ansamblu de douăsprezece corpuri de clădire care adăpostesc spaţii de laboratoare şi studiu, si de corpul de clădire care uneşte corpurile laboratoarelor şi în care se regăsesc spaţii cu funcţiuni publice (cafenea, spaţii de expoziţie, etc.). Institutul a fost gândit ca un exemplu de clădire cu consum redus de energie, care să înglobeze surse de energie alternativă – unul din domeniile de cercetare al universităţii Transilvania (panouri solare, energie geotermală – pompe de căldură).

Conceptul Low-Energy

Clădirea a fost gândită să corespundă cerinţelor privind consumul redus de energie. Din acest motiv s-a pus un accent mare pe alegerea compoziţiei pereţilor exteriori şi a suprafeţelor vitrate. De asemenea, în poziţionarea clădirii şi a spaţiilor in clădire, s-a ţinut cont de orientarea faţă de punctele cardinale, urmărindu-se realizarea unui raport optim intre plin si gol si expunerea la soare. Astfel către sud si est, respectiv vest s-au creat suprafeţe vitrate extinse, iar către nord, s-au redus la minimul necesar exploatării spaţiului in condiţii optime. Pentru reducerea consumului de energie, la etajul corpurilor de laborator, în spaţiile de studiu, s-au instalat tuburi solare care să asigure lumina naturală în adâncimea clădirii.

Pe acoperişul corpurilor de laborator se vor instala panouri solare, iar în jurul clădirii s-au realizat pompe de căldură de mare şi mică adâncime, care, împreună, să producă energia necesară funcţionării clădirii şi a dezvoltărilor ulterioare.