Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Steaua de mare

Autor:
Laurenţiu Dumitraşc
Colaboratori:
ing. MIRON IONEL
ing.LUPU VASILE
ing. CHITIC MARIN
Localizare:
România, jud. Neamţ, Lacul Bicaz, golful Potoci
Indicatori:
RH: 00 / Sd: r=70 ml m2 / Su: 000 m2 / POT: 00 / CUT: 00
DENUMIRE:INSTALATIE PENTRU CRESTEREA INTENSIVA A PESTILOR
BENEFICIAR: STATIUNEA DE CERCETARE SI PRODUCTIE SALMONICOLA POTOCI ,JUDETUL NEAMT, ROMANIA
AUTORII INVENTIEI: ING. MIRON IONEL, ARH. LAURENTIU DUMITRASC, ING. LUPU VASILE , CHITIC MARIN
DATA ELABORARII :1986
AMPLASAMENT: LACUL BICAZ, GOLFUL POTOCI, LA POALELE MUNTELUI CEAHLAU, ROMANIA
Steaua de mare- oconstructie pe apa,unica in lume ,destinata cresterii intensive a pestelui , ca de exemplu pastravul curcubeu (Salmo gairdneri), navigabila cu ajutorul velelor care se monteaza pe cablurile dintre spargatorul de valuri-amplasate pe circumferinta cercului si axul central al costructiei; acestea nu sunt montate la data fotografierii prototipului;axul central traverseaza zona central a cabinelor,permitand culisarea unei cabine etanse –minibatiscaf,actionata electromagnetic;tot aici este amplasata ancora. Instalatia este ancorata central prin intermediul unui cablu legat la un sistem de ancorare fixat pe fundul lacului ,cablul fiind infasurat pe un troliu amplasat in pontonul central.
Sistemul plutitor este format dintr-un ponton central polygonal de la care pleaca 8 raze-brate formate din module de viviere (patru,pe care sunt amplasate punti de circulatie cu mana curenta).
Instalatia conform inventiei permite obtinerea unei productii sporite de peste ,precum si cresterea pestelui in tot timpul anului.
Velele au si rol de umbrar pentru viviere,deplasarea acesora o data cu nava asigura o curatare a dejectiilor depuse pe plasa vivierelor,cele doua aplicatii{ umbrirea vivierelor si deplasarea acestora cu ajutorul vantului-velelor) ,face din pastravul captivin viviera un concurent acerb al pastravului din apele de munte.
Climatizarea spatiilor din zona central se face cu panouri solare fotovoltaice.
Despre forma circular a navei,cat de mult se inrudeste cu vechea roata, despre asimilarea in discurs a orasului radial unde valoarea raportul intre zona construita si spatiile verzi este acelasi ca cu valoarea raportul dintre suprafata vivierelor si suplrafata luciului apei ,iambele in numele vietii, despre forma circular a instalatiei si subconstientul colectuiv al umanitatii,in paginile avand ca titlu motou: In memoria legendarului oceanograf Jacque Cousteau.
In anul 1993,celebrul Jacques Yves Costeau, insotit de echipa sa este oaspetele Stelei de mare!
1986 Metoda pentru cresterea pestilor si instalatia pentru aplicarea metodei –Steaua de mare/documentatie depusa la O.S.I.M. pentru brevetare in 1984;prototipul este executat la Statiunea Salmonicola Potoci; receptia finala :octombrie,1986;autor+colectiv. Brevetul de Inventator nr. 94352 din 30.03.1988.

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)