Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Locuinţă sustenabilă în Carpaţi

Autori:
Sergiu Cătălin Petrea, Cristina Petrea
Colaboratori:
Arhitectură: arh. Jim Ruscitto, arh. Alexandra Pal, stud. arh. Sabrina Ene
Structură: ing. Nicu Curcudel (SC Arh-Cons Proiect SRL), ing. Doru Pungă (SC Operativ Construct SRL)
Instalaţii: ing. Kurt Theiss (Econtech Theiss GmbH)
Executant: Operativ Construct, Agil Construct, Euroşic Construcţii, Sibelius, Ambi-Instal, Reconia 93
Localizare:
România, jud. Buzău, sat Haleş, com. Tisău vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+1 / Sd: 2130 m2 / Su: 1275 m2 / POT: 1,77% / CUT: 0,026
“Designul consultă Natura pentru a da naştere elementelor....Detaliul stă în adorarea Naturii.” -Louis Kahn
Principii de design- Forma urmăreşte energia
- Forma şi orientarea construcţiei- sunt gândite astfel încât să maximizeze aporturile iluminării naturale şi orientării sudice. Pentru a obţine aceasta, amplasamentul ales pentru implementarea construcţiei a fost în zona cea mai înaltă a proprietăţii, ce conferă privelişti deosebite asupra pădurii şi câmpiei ce se desfăşoară mai jos.
Utilizarea suprafeţelor generoase vitrate către Sud aduce aporturi solare şi acumulare în masa termică a elementelor pe timpul iernii, în timp ce minimizarea vitrajelor spre Nord permite controlul pierderilor de căldură.
- Impact minim asupra mediului de inserţie şi al sitului- Din dorinţa de a nu tăia curbele de nivel ale terenului, de a păstra situl cât mai natural şi intact, în acelaşi timp menţinând orientarea favorabilă, volumul lung şi masiv a fost tăiat în 3 zone majore, cu două corpuri laterale uşor rotite faţă de axa corpului central şi detaşate, dar în acelaşi timp unite prin 2 turnuri din piatră ce marchează şi subliniază rotaţia. Tranziţia spaţiu interior-exterior este foarte subtilă, realizată în mare parte prin mici terase din piatră sau lemn aflate la nivelul terenului, sau direct pe iarbă.
- Durabilitate- Utilizarea preponderentă a materialelor brute, de origine naturală, care au o durată lungă de viaţă, postutilizare, şi reutilizare dar şi gradul scăzut de energie încorporată prin procesul de producţie asigură durabilitatea şi o amprentă redusă de carbon.
- Contrastul tectonicii- Folosirea diferitelor tipuri de materiale, contrastante prin natura lor (suprafeţe mari vitrate, structură uşoară şi zveltă din lemn stratificat în opoziţie cu pereţii masivi din buşteni şi turnurile din piatră) oferă un raport optim între zveltete şi masivitate. Spaţiul, experimentat din interior este uşor, deschis, permeabil, în timp ce privit din exterior apare solid, stabil, puternic ancorat în pământ, ca şi cum ar fi ridicat direct din natură.
Elemente de construcţie
Pereţi din buşteni şi lemn stratificat: Buşteni din molid, masivi şi greoi împreună cu structura uşoară şi zveltă din lemn stratificat formează un sistem inovativ unic, cu detalii personalizate pentru glisarea ce survine în timp datorată tasării şi uscării fireşti a buştenilor.
Pereţi exteriori pe structură din lemn stratificat, izolaţi cu fibre din celuloză şi plăci termoizolante din fibre de lemn presat, placaţi la exterior cu lemn sau piatră, în sistem de faţadă ventilată. U=0,16 W/m2K
Acoperiş terasă pe structură din lemn stratificat, izolat cu fibre din celuloză şi plăci termoizolante din fibre de lemn presat, hidroizolat cu mebrane pe bază de bitum. U=0,11 W/m2K
Placă peste subsol din beton, termoizolată cu polistiren extrudat XPS şi izolaţie din vată minerală rigidă; conţine încălzire radiantă prin pardoseală. U=0,2 W/m2K
Vitraje: Tâmplarie din aluminiu; Vitraj dublu termoizolant Low-e cu Argon, U=0,9 W/m2K

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)