Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Structură spaţială tip piramidă destinată învechirii vinului şi a coniacului

Autor:
Laurenţiu Dumitraşc
Beneficiar:
S.C. VINALCOOL FOCSANI
Localizare:
România, jud. Vrancea, Focşani vezi harta
DENUMIRE PROIECT: STRUCTURA SPATIALA TIP PIRAMIDA DESTINATA INVECHIRII VINULUI SI A CONIACULUI
BENEFICIAR :S.C. VINALCOOL FOCSANI
PROIECTANT:ARH. LAURENTIU DUMITRASC
DATA ELABORARII:1989
AMPLASAMENT: PE TERENUL S.C. VINALCOOL FOCSANI, MUNICIPIUL FOCSANI, JUDETUL VRANCEA, ROMANIA
DESCRIEREA SOLUTIEI:
Este o constructie cu regim special. Reprezinta o aplicatie a documrentatiei depusa la O.S.I.M. conditie ceruta de institutie in vederea eliberarii Brevetului de Inventie,–DOSAR nr.136093 din 28.11. 1988.
Criteriile structurante ale Structurii Spatiale Tip Piranmida sunt de natura pluridisciplinara: aplicatiile din documentatia inaintata la O.S.I.M. a subsemnatului si studiile radestezice elaborate pe teren de Col. Dr. Ing. Constantin Cojocaru.
Destinatia constructiei: depozitare vinului si a coniacului pentru invechirea acestora .
Structura de rezistenta a constructiei: plansee din elemente ceramice,cu fundatii continue si izolate-cuzineti,grinzi din beton armat,;se remarca prezenta brise soleil-uruilor dispuse omogen pe toate fetele triunghiulare ale piramidei indiferent de orientarea acestora in raport cu nordul. Majoritatea parasolarelor sunt mobile;pe acestea se monteaza celule solare ; montarea celulelor se face pe toate fetele piramidei , nu numai pe planurile inclinate cu orientarea spre sud.
La cota -4,90m ,pe gradene se depoziteaza in anumite conditii sticlele cu vin si coniac. Planseul de la cota +-oom+0,30m –supanta.;destinatia :idem la cota +3,66m.
Accesul in constructie se realizeaza prin intermediul unui corp exterior piramidei;in acest corp exterior se amplaseaza grupurile sanitare;cota planseului zonei de acces :-2,50m;cota terenului natural :-1,30m.Acoperisul tip terasa circulabila a corpului exterior permite accesul respectiv evacuarea spre exterior a personalului de la cota +3,66m.
Stabilirea amplasamentului s-a facut dupa studierea radestezica a terenului,prin eliminari successive a altor amplasamente posibile. Studiile pe teren au continuat si dupa pregatirea terenului-la aproximativ 12m sub cota terenului natural. In jurul piramidei nu exista nici o sursa de energie conventionala pe o raza de aprox. 1,5km.
Sursa de energie a piramidei-panourile solare( in anul 1988 nemtii erau obligati sa si monteze panouri solare la locuinte!).
Laurentiu Dumitrasc

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)