Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Play On

Autori:
Iulia Frăţilă, Alexandru Mălăescu
Colaboratori:
Colaborator: psiholog Oana Giumanca
Localizare:
România vezi harta
Play On oferă o serie de principii directoare care vin în întâmpinarea folosirii spaţiului public, a dezvoltării fizice şi psihologice a copiilor prin joc şi a problemelor de coeziune comunitară ridicate de spaţiile de joacă publice din „cartierele gri”. Multe din ţările europene au avut guvernare comunistă în trecut şi se confruntă cu aceleaşi probleme ale locurilor de joacă de cartier: lipsa de spaţiu, zone poluate, folosirea abuzivă a spaţiului public, echipament periculos sau vechi, adunându-se într-o sumă de nevoi şi cereri ale locuitorilor din aceste cartiere. 30% până la 50% din copii secolului XXI ajung să sufere de astm datorită emisiilor de CO2 şi încă o treime din ei au alergii cauzate de materiale toxice din locurile de joacă. Alte probleme ca obezitatea infantilă, sedentarismul şi fenomenul de „McDonalizare” derivă din aspecte mai moderne a vieţii sociale: jocuri de calculator mult mai atractive ca şi jocurile fizice, spaţii de joc în mall-uri şi temerile parinţilor legate de accidente.
Scopul proiectului nostru a fost crearea de oportunităţi pentru interacţiunea socială în cartier, prin joc. Viziunea noastră s-a bazat pe locul de joacă ca şi instrument ce le permite copiilor să producă şi să înmagazineze energie în timp ce fac ceea ce iubesc: să se joace!
Direcţiile generice propuse aduc soluţii simple, dar eficiente şi la scară urbană. Ne-am imaginat o reţea de locuri „Play On” dispuse pe un grid de puncte cu raza de 200 de metri care poate oferi accesibilitate în cadrul unor distanţe uşor de parcurs ca şi pieton. Infrastructura rezultată consolideaza un lanţ coerent de atractori sociali atât pentru generaţiile tinere cât şi pentru cele mai în vârstă, cu beneficii evidente pentru comunităţi.
Play On 01 este un proiect prototip pe care l-am detaliat pentru a argumenta şi demonstra aplicabilitatea strategiei generale. Ideea a plecat de la un relief care se poate adapta la diferite mărimi de curţi, în care să se poată implanta echipament de joacă diferit, pe măsura nevoilor cartierului. Împrejurimile locului de joacă au fost în centrul atenţiei datorită cerinţelor de siguranţă şi aspectelor psihologice şi estetice. Elementele de „landscape” cu înălţimi variabile rezolvă problemele care derivă din aproprierea locurilor de joacă de străzile existente. Faţadele blocurilor de locuinţe sunt protejate de activitatea energetică şi gălăgioasă a copiilor prin crearea unor mici grădini de legume şi flori care oferă o ocupaţie interesantă pentru părinţi şi bunici, în timp ce îşi supraveghează copii. Echipamentele şi jucăriile din aceste spaţii au fost, de asemenea, un punct central al strategiei – printr-un design inovativ ele produc şi înmagazinează energia în timp ce copii le folosesc.
Designul locurilor de joacă este flexibil şi se poate adapta uşor la nevoile fiecărui sit sau comunitate. Suprafaţa terenurilor disponibile poate să difere mult, dar design-ul rămâne recognoscibil. În timp, datorită schimbărilor demografice, comunităţile îşi vor putea schimba "jucăriile" între ele astfel încât să poată răspunde nevoilor utilizatorilor, fie ei copii, adulţi sau bătrâni.

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)