Casa G

Autor(i):
Gábor Tóthfalusi, László György Tulogdy
Colaboratori:
Arhitectură: arh. CECĂLĂȘAN Ioana
Structură: ing. Mihai OLTEAN
Instalații: ing. MARIAN Aurelian
ing. Paul BIRIȘ
Foto: BIRÓ István
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca
Indicatori:
RH: S+P+M / Sd: 470 m2 / POT: 32,48% / CUT: 0,66

Comentariul autorului:

Situat în Cluj- Napoca, într-un cartier central, casa prezentată este reședința unei tinere familii. Zona este cunoscută mai ales pentru clădirile elegante, de factura eclectică, cu accente de art-deco, având o rețea regulată de străzi și loturi de mărime și formă asemănătoare.
Imobilul studiat se situează pe strada Onisifor Ghibu, pe un teren de circa 700 mp. Pe amplasament a existat o casă în care a stat familia. Dorinţa proprietarilor a fost de a păstra caracterul istoric al imobilului, de a regăndi funcţional şi de a extinde casa cu noi spaţii de locuit.
Conceptul volumetric şi funcţional a prevăzut păstrarea nucleului de bază compus din trei incăperi poziţionate spre stradă şi două încăperi poziționate spre curte, totodată extinderea casei pe verticală cu un volum nou pentru camere de locuit. Intenţia a fost de a păstra caracterul eclectic al fațadei principale și de a aduce o notă de contemporaneitate pentru zonele dinspre grădină. În consecință zona stradală a fost regăndită funcţional dar estetic s-au păstrat şi s-au accentuat detaliile decorative ale faţadei (decoraţii din ipsos turnate după negativele elementelor existente, soclu din piatră andezit) şi forma acoperişului (invelită cu ţiglă). Culorile și variațiunile de griuri alese dau o eleganță și atemporalitate intregii fațade stradale.
Extinderea dinspre curte contrastează prin textura faţadelor, prin panta mai lină a acoperişului și prin soluțiile tehnice și detaliile personalizate. Astfel pentru volumul dinspre curte s-a optat pentru o zidărie de cărămidă aparentă refolosită din demolări. Registrul superior are o anvelopă din lemn, care oferă un ritm fațadei. Volumul etajului este separat de cea de la parter printr-un brâu marcant din beton aparent care urmărește linia fațadei.
Zona de acces este amplasată lateral și se continuă cu un mic hol și garderobă. Holul se deschide spre un spățiu central din care se deschid restul funcțiunilor- bucătăria, restul camerelor de la parter, scara. Etajul este rezervat in totalitate zonei de noapte şi este alcătuit din patru dormitoare cu anexele aferente și o terasă generoasă.
Pentru interior s-a urmărit creearea unei unități și dialog cu exteriorul, astfel interioarele se caracterizează prin linii simple, lemnul natural folosit la pardoseli şi la placările pereţilor, cărămida roșie refolosită care apare ca și accent contrastând cu pereții grii deschiși ai pereților.
Coloristica interioarelor, materialele folosite generează o atmosferă de confort şi relaxare iar terasa exterioară este refugiul ideal pentru familie.

zoom in zoom out fit height fit width close panel