Foto

Szabolcs Guttman

Szabolcs István GUTTMAN este arhitect specializat în protejarea monumentelor și siturilor istorice, doctor în istorie (cu lucrarea Centrul istoric din Sibiu în perioada post-modernă) și cadru didactic asociat al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și al Universității din Oradea.

A fost arhitect-șef al municipiului Sibiu între anii 2002 – 2008, în perioada realizării investițiilor de regenerare a centrului istoric ce au precedat evenimentele din anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Este expert atestat de către Ministerul Culturii pe domeniile arhitectură, urbanism, parcuri și grădini, fiind în trecut președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice pentru județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj. În prezent conduce propriile birouri de proiectare.

Este membru fondator al Ordinului Arhitecților din România și a fost președinte al filialei Transilvania a OAR (2010 – 2018), ocupând astăzi poziția de vicepreședinte al filialei. Crede că reabilitarea și reconfigurarea spațiilor publice din centrele istorice ale localităților din România trebuie să reprezinte o prioritate în planificarea dezvoltării acestora.

A fost premiat în 2003 cu Premiul Kós Károly pentru Ocrotirea și Reabilitarea localităților istorice din partea Ministerului de Interne din Ungaria, în 2013 cu Premiul Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor Istorice din partea Asociației Kelemen Lajos din Cluj, respectiv în 2019 cu Premiul Pro Architektura din partea Academiei de Artă din Ungaria.