Foto

Sorin Gabrea

/ Membru în juriul secțiunii Spațiul public și comunitar, BNA 2021

Sorin GABREA este arhitect urbanist, cu o experiență de peste 25 de ani în managementul unor companii de proiectare de arhitectură și urbanism din România. A fost arhitect-șef al Primăriei Municipiului București (1989 – 1990, 1994 – 1996) și președinte al Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei.

Printre proiectele importante pe care le-a coordonat se numără Planurile Urbanistice Zonale pentru Aeroportul Internațional Bacău, Ansamblul Băneasa (cel mai mare proiect imobiliar din anii 2000 – 2010 în Europa centrală și de est), Ansamblul ANL Henri Coandă (cel mai mare cartier al Agenției Naționale pentru Locuințe) sau Linia nouă de metrou Magistrala 4 până la Lacul Străulești.

Arh. Sorin Gabrea susține ideea echilibrului între interesul privat și cel public în dezvoltarea urbanistică a localităților din România, considerând că respectarea interesului public este fundamentală în orice proiect urban. Este expert-cheie arhitectură / urbanism în echipa responsabilă de elaborarea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.