Foto

Radu Afrim

/ Membru în juriul secțiunii Fotografie de arhitectură, BNA 2021

Radu AFRIM (n. 1968)  este un creator cu viziune distinctă, spațiul imaginat de el este inconfundabil, senzitiv, prospectiv și introspectiv în același timp.

Este unul dintre cei mai talentați și mai sofisticați regizori europeni de teatru, dar și unul dintre cei mai controversați regizori români.

După ce a obinut licența universitară în Litere (1995) și Teatru (2000) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a început să regizeze și activitatea sa a fost distinsă, în doi ani consecutivi, cu Marele Premiu al Festivalului Grange de Dorigny din Lausanne, Elveția. A fost desemnat cel mai bun regizor din Romania de trei ori, de UNITER (UniuneaTeatrală din România)  pentru Tihna după Attila Bartis (compania „Tompa Miklós“, Teatrul Național Târgu-Mureș, 2015), pentru Joi. megaJoy a lui Katalin Thuroczy la Teatrul Odeon din București (2007) și pentru Plastilina de Vasili Sigariov la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploiești (2006).

Un mare apărător al scrisului contemporan, îndrăgit de publicul tânăr pentru stilul său revizionist colorat, original, nonconformist și provocator care zguduie tradițiile dramatice,

Radu Afrim este cel care a reușit să aducă „underground-ul” la Teatrul Național din București.