Foto

Daniela Maier

Daniela MAIER este arhitectă, președintă a OAR - filiala Transilvania din 2018, fondator al biroului Maier Studio în anul 2002. În cadrul biroului, a realizat proiecte cu funcțiuni variate de la locuințe la clădiri de birouri, patinoare artificiale, sediul Federației Naționale de Karting, reabilitarea unor clinici universitare, amfiteatre sau studii urbanistice complexe pentru campusuri universitare sau centre de cercetare.

În 2012, a înființat Scena Urbană, proiect organizat în cadrul OAR Transilvania cu scopul de a implica comunitatea în redescoperirea și redefinirea spațiului public. Anual, se analizează în acest proces noi spații ce ascund oportunități inedite de dezvoltare sau punere în valoare. Apreciată ca urbanism tactic, strategia Scenei Urbane a fost prezentată și experimentată în orașe din Italia și Japonia.

Implicarea Danielei Maier în activitatea OAR este motivată de necesitatea redefinirii poziției arhitectului, printr-o abordare lucidă conectată realităților comunităților cărora le aparținem, identificarea de strategii ce pot pune în valoare, printr-o etică dinamică, atât mediul construit, cât și specialistul implicat. În acest sens, a structurat punți de comunicare între specialiști și administrația locală sau regională. Coordonează Bienala de Arhitectură Transilvania din 2015 și, împreună cu o echipă complexă și juriul international propune la fiecare ediție conștientizarea importanței gestului architectural sau urbanistic și a impactului pe care acesta îl are în prezentul și viitorul fiecăruia.