Foto

Dan Coma

/ Membru în juriul secțiunii Proiecte vizionare, BNA 2021

+/- Ion - Invitat odată sa îşi prezinte lucrările la Columbia University în New York, Dan Coma a fost prezentat de Kenneth Frampton ca "emigrantul prin excelență, nu numai în spaţiu, ci și în timp"... și, poate că această descriere nu a fost greșită.

Chiar și numele său nu a fost și nu este o certitudine... doar recent a aflat că adevăratul său prim nume nu este Dan, ci Ioan, numele său de mijloc, până atunci.

Și, în disperare, cu nişte ani în urmă, el a ales să se numească +/- Ion, ca în electricitate. CV-ul său s-a oprit în anul 1989, atunci când umbra sa a refuzat să continue să fie atașată corpului său și a decis să-l urmeze cam la o distanță de 60cm. Azi, Ioan Dan Coma se auto-numeşte "duskitect" (arhitect al amurgului).

El este ne-fondatorul ne-firmei de ne-arhitectura Architects A D Rift - deoarece deseori s-a simţit ca un străin pe acest pământ, nu foarte diferit de cel descris de Charles Baudelaire în poemul sau L' Etranger, ai cărui singuri prieteni erau norii... și, dacă întrebat ce preferă, soarele sau luna, în mod sigur el ar spune: luna, luna, deşi eroul său a fost, întotdeauna, Akhenaten.

În ultimii doi ani, +/- Ion a inițiat și susține, pe fb UAR și BNA, Maratonul de Arhitectură, omagiind, în fiecare zi, câte o personalitate a lumii arhitecturale, a culturii universale sau făcând paralele de destine îndrăznețe și erudite. Publicul său se întinde pe toată planeta și amărăciunea sa este că publicul tânăr din România este cel mai indiferent. Sau nu ?