Imobil de apartamente pe strada Virgiliu

Autor(i):
Andrei Şerbescu, Adrian Untaru, Horia Munteanu, Constantin Ciocîrlan, Cezara Lorenț, Laura Mihalache
Biroul:
ADNBA
Colaboratori:
ADNBA (proiectant instalații), Concept Structure (proiectant rezistență)
Carmen Petrea, Ioana Penescu, Ciprian Ungurașu (arhitectură, ADNBA)
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: 2S+P+5E+E6r / Sd: 456423 m2 / Su: 403841 m2 / POT: 55 / CUT: 3.24

Comentariul autorului:

Bucureștiul poate fi cel mai bine caracterizat ca un oraș-colaj, un mozaic complex de clădiri care reflectă un spectru larg de stiluri arhitecturale, perioade istorice și influențe ideologice. Această stratificare arhitectonică și urbană nu este doar un rezultat al evoluției sale istorice, ci și un testament al schimbărilor politice și culturale care au influențat capitala.
Proiectul este construit pe un astfel de teritoriu, pe strada Virgiliu - ca un microcosm reprezentativ pentru diversitatea și complexitatea orașului.
Păstrarea țesutului urban original oferă, pe de o parte, privilegiul de a putea trăi în confortul unui cartier rezidențial liniștit, dar și în apropiere de unele dintre obiectivele importante ale Bucureștiului, precum Opera, Universitatea de Drept din București, Ateneul Român sau Grădinile Cișmigiu.

Clădirea își propun e să fie un răspuns onest la cadrul urban specific – un teritoriu eclectic cu caracteristici spațiale diverse – realizând, totodată, un confort ridicat pentru viitoarele locuințe.
Clădirea se așează subtil, dar ferm, fără a căuta integrarea prin prelurări formale în țesutul urban puternic amprentat de suprapunerile istorice. Aflata intr-un context special definit, cladirea preia volumetriile si ritmul deja existent cu scopul de a obtine o integrare coerenta si sincera. Totodata aceasta se distinge subtil prin notele de interpretare la nivel arhitectural, prin texturi fine si accente discrete, cat si prin propuneri de natura functionala.
Arhitectura echilibrată respectă scara zonei și pune în evidență elementele structurale, asigurând o prezență urbană.Evitându-se crearea unei ierarhii între fațade, expresia arhitecturală riguroasă e tratată în mod egal pe toate cele trei laturi – atât ca materialitate, fațadele fiind tratate cu textură de tencuială, cu excepția parterului tratat cu piatră, cât și ca fragmentare prin intermediul logiilor, a suprafețelor vitrate mari și prin retragerea ultimului nivel. Astfel, parterul estre tratat intr-un registru diferentiat fata de restul cladirii, marcand prin materialitate relatia privilegiata fata de strada, precum si fuziunea dintre spatiului interior cu cel exterior. Acest aspect distinct se reflectă prin variația sa atât în termeni de materiale utilizate, cât și în ceea ce privește paleta sa cromatică și servește ca o bază care facilitează conexiunea vizuală și accesul din zona pietonală.
La interior există 30 de unități de locuit. Pentru fiecare apartament, ne-am imaginat un scenariu de locuire în care am încercat să echilibrăm funcțiile riguroase și banalitatea cotidiană a unei zile. Experiența locuirii este îmbunătățită de relația directă pe care fiecare apartament o are cu propriul său spațiu exterior definit arhitectural, cum ar fi grădinile verzi pentru apartamentele de la parter, loggiile mari pentru etajele curente sau terasele generoase pentru penthouse-urile de la ultimul etaj.
Catre stradă, clădirea se aliniază celei vecine deja existente, tot de locuinte colective, oferind astfel continuitatea frontului stradal. Cladirea foloseste mare parte din terenul alocat, dorind spatii generoase interioare si diferite pentru fiecare locuinta. Planul este unul omogen, cu locuinte strans legate ce se conecteaza cu exteriorul prin zonele largi vitrate, lasand sa patrunda o cantitate generoasa de lumina naturala. Diferentierea fiecarui apartament aduce o nota personala proiectului, tratand fiecare locuinta avand caracter independent, dar ce fuzioneaza omogen impreuna, ce creeaza unitar cladirea la exterior. La ultimul etaj, volumul se retrage, facand loc teraselor spatioase ce au privilegiul unei vederi panoramice asupra orasului.
Volumul curat și simplu este îmbogățit prin atenție la detalii, cum ar fi balustradelor metalice fine de la balcoane și logii, precum și băncile din lemn lăcuit de la interior.
Echilibrul între plin și gol al fațadelor, decupajele volumului ce definesc spații exterioare conturează un joc al profunzimilor, constituind astfel un echilibru al relatiei dintre oras si viata interioara a cladirii. Ritmul golurilor si al zonelor vitrate este ordonat si constant, exprimand claritate si reuseste sa se integreze usor in contextul vecinatatii.
Proiectul se angajează să mențină un standard de viață ridicat specific zonei, de aceea apartamentele au spații generoase și au suprafețe vitrate largi ce conectează experiența locuirii apartamentului cu imagini ale orașului.