Pe Topolog în sus. O cercetare a arhitecturii tradiționale de pe valea râului Topolog

Autor(i):
Cristina Budan
Paul Budan
Rodica Dina
Daniela Gheorghiu
Ruxandra Sacaliș
Colaboratori:
Studiu istoric: Irina Calotă (Popescu)
Studiu toponimii: Mihaela Avram
Studiu peisagistic: Nicolas Triboi
Studiu sociologic: Andreea Ogrezeanu
Editor: Irina Calotă
Graphic design și ilustrații: Irina Mateescu
Fotografii: Andrei Mărgulescu
Panorame 360: Konrad Mihat
Scan 3D: Flavius Iancu
Mihai Eugen Preda
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Acest album este sinteza unui proiect de cercetare multidisciplinar. Întregul demers a pornit de la intenția de a carta arhitectura tradițională păstrată încă pe valea superioară a râului Topolog, județul Argeș, teritoriu ce nu fusese anterior studiat în acest sens. În contextul construirii autostrăzii Pitești-Sibiu, care va traversa valea de-a lungul râului, scopul cercetării a fost, în primul rând, acela de a evidenția valoarea patrimoniului arhitectural tradițional al zonei, anticipând că va trece printr-un proces accelerat de transformare sau dispariție.
Cercetarea s-a concentrat pe segmentul superior al văii Topologului, respectiv comunele Tigveni, Cepari, Șuici și Sălătrucu. Direcția de studiu urmează firul apei în amonte. Ea coincide și cu firul de dezvoltare al autostrăzii - dinspre aglomerări urbane spre munte, pe unde autostrada va traversa Subcarpații Getici, mai apoi munții, pentru a lega Muntenia de Transilvania.
Albumul descrie, prin desene arhitecturale și imagini, paisprezece case selectate. Ordinea de prezentare a acestora reproduce simbolic parcursul de redescoperire a locului, mergând pe Topolog în sus, către "sursă". Dincolo de a conferi mai multă claritate lecturii, acestă asociere între așezarea caselor și firul râului are intenția și de a sublinia rolul pe care îl îndeplinește Topologul, cel de element de coeziune al văii antropizate. Această legătură evidentă pare totuși omisă în înțelegerea actuală a locului. Pentru că am perceput valea ca pe un mare organism, cu râul drept coloană vertebrală, am considerat esențial ca privirea în detaliu asupra caselor să fie precedată de o serie de articole ce tratează, din diferite perspective, valea în ansamblul ei. Poveștile caselor se înscriu astfel în povestea mare a locului.

Albumul poate fi descărcat de pe pagina https://petopologinsus.ro/album