Institutul Catolic de Studii Superioare

Autor(i):
Raluca Ioana Negoescu
Îndrumători:
Conf. dr. arh. Melania Dulamea
Sef lucr. Alexandru Calin
Universitatea:
Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"
Facultatea:
Facultatea de Arhitectura
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+6 / Sd: 18900 m2 / Su: 2750 m2 / POT: 40 / CUT: 2.80

Comentariul autorului:

Prezenta lucrare își propune argumentarea necesității unei intervenții de arhitectură în cadrul țesutului urban definit de Catedrala Catolică Sfântul Iosif, Biserica Luterană, respectiv Biserica Albă. Considerând strada Luterană rezultat al proceselor de sedimentare istorică și culturală, se propune inserarea la nivelul țesutului urban a unui obiect de arhitectură având capacitatea de negociere a unei abordări caracteristice unei intervenții de regenerare urbană.
Ținând cont de valoarea culturală ridică a țesutului urban definit, concentrarea în imediata proximitate a numeroase unități de învățământ, precum și de prezența Catedralei Catolice Sfântul Iosif ca reper cultural caracteristic, se consideră justificată o intervenție de arhitectura având capacitatea de a susține demersul unui proces de regenerare urbană.
Intervenția își propune deci inserarea în cadrul țesutului urban a unei funcțiuni de învățământ complementare Parohiei Catedralei Sfântul Iosif. Intervenția propusă dorește respectarea caracterului țesutului urban prin intermediul unui obiect de arhitectură ce va respecta valoarea culturală, precum și caracterul propriu al țesutului urban.
Prin urmare, proiectul propus vizează revitalizarea țesutului urban, stimularea economiei, și nu în ultimul rând reactivarea din punct de vedere social a unui fragment de țesut urban aflat în degradare.