O ruină. Un teatru. O grădină de vară. Casa-Teatru din Şona

Autor(i):
Sunt parte din această iniţiativă, ce aparţine Asociaţiei Monumentum:

Arhitect Eugen Vaida

Coordonator: arhitect Cosmin Pavel

Coordonator tehnic: Ştefan Vaida

Coordonator tehnic şură: arhitect Jan Hülsemann

Restaurator: Ionuț Dobra

Scanare 3D: Călin Şuteu

Releveu casă şi şură: Simona Iovănescu şi Dragoş Nuţă

Peisagişti: Raluca Rusu şi Alex Ciobotă, Biolog: Cosmin Ivaşcu

Coordonator logistic și inițiator al proiectului Albastru: Diana Iabrasu

Parteneri: Doina Costea şi Niculae Frăţilă și familia extinsă, Matei Câlția - Fundația Ștefan Câlția, Mihaela Frățilă și Mihai Frățilă - Asociația sătească ,,Șona noastră", Mihaela Irimescu și Răzvan Mitocariu - Asociația Galeria Artep, Dana Graură - Casa Terra, Fundația comunitară ,,Țara Făgărașului".
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Școala de vară de restaurare de fațade albastre a început în 2020 și este inițiativa Asociației Monumentum. Până în prezent, sute de voluntari și specialiști și-au dăruit timpul și priceperea în cadrul inițiativei din satul copilăriei pictorului Ștefan Câlția, din Țara Făgărașului, unde au îngrijit 3 fațade și ruina unei case care s-a prăbușit în ultimii ani. Punerea în valoare a ruinei presupune folosirea spațiului ca loc de întâlnire pentru comunitate, pentru proiecte culturale și în cele din urmă se transformă într-un teatru-grădină de vară.
Jurnalul școlii de vară poate fi citit pe albastru.ro Imagini propunere amenajare ruină: arh. Cosmin Pavel și arh. Cristina Constantin Fotografii din timpul școlilor de vară: Diana Iabrașu