Parc Lacul Morii, Bucureşti - Concurs international de solutii

Autor(i):
arh. Bogdan Neagu
Biroul:
NBC Arhitect SRL
Colaboratori:
arh.Spinu Victor, arh.Alex Radut, arh.Dana Stanciucu, arh. Crisitian Mititelu, arh.Florian Marinescu, arh.Daniela Lipcanu
peisagist Cristina Vainer
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Situatia actuala a zonei perimetrale pietonale este constituita din doua trasee paralele cu foarte putine conexiuni iar legatura cu apa este blocata de un gard metalic.

Designul nostru urmareste sa conecteze cele trei elemente - Lacul, Vegetația si Plasa Urbana - prin crearea de pasarele diagonale intre aleile superioare si inferioare ale terasamentului cu pante ușor accesibile.

Platformele plutitoare/pontoanele pe care le propunem sunt usor de amplasat, fara costuri mari si cu efect extrem de benefic pentru vizitatori. Datorita usurinței cu care se pot amplasa, sugestia noastra este sa folosim cateva dintre ele in scopuri experimentale si apoi pot fi multiplicate sau mutate. In vecinatatea Parcului Crangasi propunem o platforma plutitoare mai mare care poate gazdui diferite evenimente si ar putea avea vegetatie.

De asemenea, propunem un culoar de protectie alcatuit din plantatie densa de arbore tip padure cu rol ecologic si de mediu, cu poieni inchise pe zonele mai largi si poieni deschise spre terasament si zonele inguste. Aceste coridoare „verzi” intense leaga zona „salbatica” din nord-vest si parcurile urbane din partea de sud-est a locatiei (parcurile Crangasi si Marin Preda).

Am cautat sa valorificam potentialul pantei digului propunand alei de promenada conectate, locuri de joaca, tobogane de iarna, gradene si zone de relaxare in contact direct cu aceasta.

In proximitatea deltei Dambovitei consideram oportuna impadurirea intregii zone cu arbori pentru un impact ecologic puternic. Propunem eliminarea strazilor propuse de PUZ pentru acea zona si mentinerea doar a celei perimetrale din zona de nord-vest.

Legatura cu Parcul Crangasi se realizeaza pe zona mediana prin propunerea eliminarii strazii dintre cele doua parcuri si prin realizarea unui amfiteatru natural orientat spre zona multifunctionala din Parcul Crangasi. Parcarile sunt mutate aproape de cele doua strazi care marginesc parcul.

Ne propunem sa incurajam vizitatorii sa faca o plimbare completa in jurul lacului. Din pacate, in situatia actuala este foarte greu sa o faci, drumul te duce in afara parcului, o marire a acestuia fiind imposibila. De aceea va propunem doua poduri pietonale, unul aproape de Canalul Arges si celalalt de Barajul Ciurel, pentru a avea o bucla inchisa a parcului si pentru a incuraja mersul pietonal intre cartierele Militari si Crangasi. Astfel, podurile vor deveni un conector urban pentru pasarela promenada din jurul parcului si pentru cele doua cartiere.

Pentru ca denumirea lacului, Lacul MORII, provine de la numeroasele mori care s-au aflat in trecut pe acest loc consideram oportun sa prezentam un ansamblu de sculpturi urbane care amintesc de roata morilor. Pe una din ele, amplasata la intrarea principala din zona 3 se va serigrafia istoricul acestor locuri vizitatorii constientizand importanta , amploarea lucrarilor si impactul asupra geografiei orasului.

Roata morii de apa ramane un element extrem de actual in productia de energie verde si poate fi un element educational pentru vizitatori.