Apartament BWCD

Autor(i):
arh. Paul Călin Machedon
Biroul:
MOD Architecture
Colaboratori:
Microciment: TopCreation
Executant Bucatarie: Ioan Pop
Fotografii: Andra Machedon
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Apartamentul BWCD exemplifică perfect marea masă de apartamente de 2 camere ale arhitecturii comuniste. Prin urmare considerăm că acest proiect se înscrie în discuția mai largă care trebuie avută despre cum noi, ca populație urbană, negociem, acceptăm și reînnoim moștenirea pe care am primit-o.

Ne-am dedicat acestui proiect deoarece el reprezintă cazul atât de des întâlnit, în care fondurile nu sunt nelimitate, apartamentul aparținea tipologiei de locuire învechite, iar ambițiile beneficiarului erau mari. Cu toate acestea, exact acesta este cazul în care considerăm ca arhitectul poate face diferența, în pofida circumstanțelor sa aducă noilor locatari un plus care îi va face se se simtă acasă.

Zona de servicii a fost reorganizată în jurului băii, eliberând astfel centrul apartamentului de o serie de compartimentări întunecoase, permițând astfel iluminarea naturală a tuturor spațiilor pe parcursului întregii zile.

O bază caldă de microciment unifică toate zonele de zi, permițându-ne sa putem îmbina mobilierul nou, cu piesele vechi pe care beneficiarul le-a ales. Trei perdele metalizate sunt aliniate în axul care frânge structura. Această axă separă zona de intrare și cea servicii, de cea de zi și dormitorul, dar conferă și flexibilitate și naturalețe stilului de viață pe care îl au beneficiarii.