Apartament Cortina

Autor(i):
Ovidiu Balan, Alex Cheregi, Mihaela Bordeianu
Biroul:
iungostudio
Colaboratori:
Executanți mobilier: Euphorica Concept
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Amenajarea interioară propusă de iungostudio a apartamentului dintr-un ansamblu rezidențial nou construit în nordul capitalei a pornit de la nevoia de a aduce caracter și căldură într-un spațiu existent, configurat oarecum generic, așa cum a fost predat de dezvoltatorul imobiliar.
Beneficiarul, o persoană tânăra și activă, își dorea ca interiorul să înglobeze mai mult din caracteristicile primitoare și calde ale unei case. Un loc potrivit pentru a primi prietenii în vizită, dar și o atmosferă liniștitoare care să contrabalanseze ritmul turbulent al Bucureștiului.
În elaborarea conceptului am propus redefinirea limitelor apartamentului în forma unor suprafețe sinuoase. Acest nou fundal joacă multiple roluri funcționale și este pus în valoare prin utilizarea iluminatului pe mai multe "layer-e". Însă, mai important, conectează vizual diferite spații și zone ale locuirii, iar prin forma lor definesc atmosfera caldă și primitoare, începând cu holul de acces, prin bucătarie, dining, lounge și terminând cu dormitorul.
Zone de comodă, șemineu integrat, depozitări, rafturi pentru cărti, dulap de haine și pantofi, toate sunt acomodate utilizând raportul dintre limitele existente (pereți) și cele propuse (placări), în funcție de caracterul și nevoile fiecărei zone în parte. Materialul folosit a fost prelucrat pentru a sublinia configurarea suprafețelor curbate din plăci rigide, prin formarea unor fâșii dispuse pe rotund, care trimit către ideea faldurilor unui material textil.
Ansamblul de suprafețe sinuoase, textile și elemente ușoare vizual sau transparente este echilibrat prin folosirea ceramicii pentru lămpi de masă/pardoseală și corpuri decorative care punctează zona de comodă din spațiul principal. Gama de culori folosită lucrează cu tonuri neutre și naturale pentru a contribui la atmosfera dorită dar și pentru a lăsa loc luminii să pună în valoare volumele, prin alternanțe subtile de intensitate și căldură.