Casa fără nori

Autor(i):
Ovidiu Balan, Alex Cheregi
Biroul:
iungostudio
Colaboratori:
Colaboratori: Mihaela Bordeianu
Structuri: DI&A Design, Consulting S.R.L
Execuție mobilier: Safewood
Localizare:
România, jud. Ilfov, Voluntari
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 320 m2 / Su: 217 m2 / POT: 33 / CUT: 0.55 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Un proiect în nordul capitalei pe malul Lacului Șaulei, Cloudless House ocupă un sit adânc și relativ îngust, într-o zonă rezidențială joasă. Împrejurimile constau în marea majoritate din case construite în anii '90, fără calități arhitecturale deosebite. Parametrii urbanismului, împreună cu dezvoltarea zonei și apropierea acesteia de cartierele de business ale Bucureștiului, au condus la construcția de case diverse, uneori masive atât ca nivel de ocupare al terenului, cât și înălțime. Este și cazul proprietății adiacente, care prezintă un parter înclinat și construcții de trei niveluri plus mansardă pe majoritatea adâncimii terenului, limitând semnificativ senzația de spațiu deschis și posibilitatea utilizării luminii naturale pe direcția Est. În schimb, situl are în general o orientare pozitivă în raport cu punctele cardinale, cu soare abundent în grădina din spate spre deschiderea lacului, Nordul aflându-se pe direcția străzii principale.

Poziția pe malul lacului a cerut efectuarea unor multiple examinări geologice, iar secțiunea din spate a terenului a dictat, în baza studiilor, o fundație pe piloni forați la o adâncime de 18m. Analiza geotehnică, împreună cu dorința de a oferi deschideri generoase, a dictat apoi și alegerea sistemului structural al casei din cadre de beton armat.

Prin analiza sitului, am identificat provocările de mai sus, dar și oportunitatea unei arhitecturi care să transforme limitările contextului într-o locuire de calitate, cu spații ample, lumină naturală, din abundență și o tratare selectivă a limitelor în funcție de vederi, vecinătăți și reducerea consumului energetic al casei.

Volumetria s-a născut prin adaptarea la terenul adânc, dar îngust, de aproximativ 11 metri lățime. Ansamblul casei este constituit din două aripi distincte, articulate de un pasaj vitrat care găzduiește scară elicoidală în centrul casei. Articulația servește un rol multiplu: plasează scara deschisă ca element sculptural în centrul casei, aduce lumină naturală abundentă prin două curți de lumină retrase de la limitele terenului și facilitează accesul în toate zonele casei printr-un hol plăcut și luminos, dar economic din punct de vedere al consumului de spațiu.

Volumul din spate al casei se deschide amplu pentru a se conecta cu grădina și a aduce vederi generoase spre lac în interior. Legătura interior-exterior este cel mai bine simțită la nivelul spațiului de zi de la parter, unde continuarea neîntreruptă a pardoselii și a tavanului în exterior amplifică senzația de spațiu în spațiul deschis - living, dining și bucătărie.

Prezența celor două curți de lumină și a scării în celălalt capăt al spațiului amplifică senzația unei zone deschise și vaporoase, cu lumină naturală de tipuri diferite din două părți.

La etaj, dormitorul principal beneficiază de același tratament cu o terasă acoperită generoasă deasupra grădinii. Cada freestanding plasată la limita terasei, lângă ușile glisante pe toată înălțimea, permite ocupanților să se bucure de vederi spre lac atât din dormitor, cât și din baie.

În același timp, volumul se retrage de la limita terenului la etajul întâi pentru a permite vederi spre lac și din aripa din față a casei. Aceasta din urmă cuprinde un birou la parter și două dormitoare la etaj. În contrast cu aripa din spate, la stradă casa prioritizează intimitatea, care este obținută prin deschideri limitate și plasate cu grijă. Se obține un nivel bun de lumină naturală, dar în același timp sunt controlate atât relația cu strada, vecinătățile, cât și pierderile energetice prin fațada nordică a casei. Rezultatul este o fațadă principală relativ opacă, al cărei parter retras subliniază intrarea principală, iar etajul pare ușor vizual datorită consolei pe toată lățimea. Biroul este accesat direct din holul de primire de la parter și permite accesul oaspeților business fără a deranja activitatea ocupanților în restul casei.

Spațiul interior este tratat cu finisaje texturale și materiale organice, care echilibrează și încălzesc spațiile ample și luminoase ale casei. Senzația de spațiu deschis, luminos și aerisit este susținută de alegerea mobilierului. Definit în principal prin piese freestanding și volume de mari dimensiuni, se îndeplinesc toate necesitățile funcționale, dar se evită aglomerarea vizuală. Gama de culori este limitată la tonurile materialelor naturale și alte nuanțe complementare neutre sau pastel. Astfel, culoarea nu domină spațiul și permite luminii naturale să anime zonele casei cu diferite culori subtile, umbre și reflexii în funcție de perioadele zilei, vreme și anotimpuri.

Schema de iluminat artificial propune accentuarea suprafețelor și materialelor importante pentru conceptul casei și este proiectată cu un grad ridicat de customizare pentru a acomoda diferite tipuri de evenimente și moduri de folosire a spațiului. Atât lumina naturală, cât și cea artificială sunt controlate și filtrate pentru a lucra cu suprafețele curbe ale scării elicoidale, evitând apariția umbrelor puternice care ar putea domina silueta sculpturală a acesteia. Iluminatul inteligent, programabil și dimabil pe tehnologie LED încurajează de asemenea reducerea consumului de energie și limitarea poluării luminoase.