Azil de batrani in Telega Bai

Autor(i):
Aura Ioana Mandita Sova
Îndrumători:
Arh. Sef Lucrari Dragos Negulescu
Universitatea:
Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti
Facultatea:
Arhitectura
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 5050 m2 / Su: 2580 m2 / POT: 50 / CUT: 1.50

Comentariul autorului:

Argument

Utilizarea zonelor balneare în scop terapeutic pentru o perioadă mai lungă de timp poate aduce multiple beneficii pentru persoanele în vârstă. Zona balneară de Telega Bai, județul Prahova, reprezintă un astfel de loc care poate avea un efect pozitiv asupra sănătății acestei categorii de vârstă.
Primul beneficiu este reprezentat de efectul terapeutic al apelor termale și mineralizate, care pot ameliora anumite afecțiuni ale sistemului osos și articular, precum și ale sistemului circulator sau respirator. Acest efect terapeutic poate fi amplificat prin tratamente complementare, disponibile în stațiunea balneoclimaterică Telega Bai, cum ar fi masajul terapeutic sau băile cu nămol.
În al doilea rând, locuirea în zona balneară de Telega Bai poate fi benefică în ceea ce privește calitatea aerului și a apei. Aerozolii terapeutici produși de apa termală pot ameliora afecțiunile respiratorii, precum astmul sau bronșita, în timp ce apa mineralizată poate fi benefică pentru sistemul osos și circulator.
De asemenea, zona balneară de Telega Bai reprezintă un mediu relaxant și liniștit, ideal pentru a scăpa de stresul și agitația zilnică. Această liniște poate fi benefică pentru sănătatea mentală și emoțională a persoanelor în vârstă, în special pentru acelea care prezintă probleme de anxietate sau depresie.
În concluzie, locuirea în zona balneară de Telega Bai poate fi benefică pentru sănătatea persoanelor în vârstă, prin efectele terapeutice ale apelor termale și mineralizate, calitatea aerului și a apei, precum și mediu relaxant și liniștit.
Obiectivele proiectului
Proiectul doreste sa ajute la implementarea unei noi arbordari spatiale in arhitectura azilelor de batrani, accentul fiind pus pe apartenenta, relatiile interumane si sanatatea psihica. Proiectul tine cont de efectul psihologic al spatilui, rezolvand problematicile de accesibilitatea, stimulare si coerenta.
Date despre sit
Situl are aria de 5162 mp, aflandu-se intr-o zona cu sol argilos cu multiple denivelari. In proximitatea sitului se afla spatii balneare turistice ce vor influenta in mod direct geometria propunerii, cat si materialitatea acesteia. Terenul apartine primariei, fiind neconstruit. El se afla la limita intravilanului, fiind vecin cu teren de faneata.

Reglementari pentru construire

POT=50%
CUT=1,5
Art.4 - Utilizari permise ale terenului din cadrul zonelor si subzonelor :
-institutii publice de interes general
— institutii publice aferente zonelor rezildentiale - servicii profesionale, sociale, personale
—comert
— locuinte individuale cu regim mic de inaltime
—actlvitati nepoluanie si care nu necesita volum mare de transport

Functiuni propuse
Spatii de cazare varstnici, spatii comune, spa, birouri, spatii medicale

Construire
Structura propusa este din lemn CLT, pereti portanti racordati cu un sistem de stalpi si grinzi. Suprafata de acoperire este impartita in doua categorii: acoperis in 2 ape la 30 de grade specific zonelor de locuit si terasa verde necirculabila pentru spatiile comune, secundare si tranzitorii.