Un întreg fragmentat

Autor(i):
arh. Cosmin Dragomir, arh. Alina Dragomir
Biroul:
Studio A19
Colaboratori:
proiect structura - DaDa Proiect
proiect Instalații: MaxArt Engineering
executie confectii metalice - Stema Metal Design
redactare - arh. Cristina Baltoi , arh. Calin Crudu
vizualizare 2D - arh. Maria Degeratu |
Localizare:
România, jud. Ilfov, Voluntari
Parametri:
RH: P+2 / Sd: 320 m2 / Su: 240 m2 / POT: 40 / CUT: 0.77 / Cost: 1300 €/m2

Comentariul autorului:

Pe un teren dispus cu latura lungă între o stradă și un ansamblu rezidențial alipit la calcan, proiectul urmărește un răspuns particular la nevoia unei locuiri contemporane, căutând să ofere un obiect complex, cu spații bine gândite și adesea neanticipate, și detalii adaptate unor niveluri diferite de percepție.

În limitele dimensiunilor reduse alte terenului disponibil, și ale condiționărilor urbanistice care ne conduceau spre un volum masiv de tip bară, ne-am propus transformarea unui spațiu predictibil într-un loc surprinzător, cu zone dedicate unor utilizări variate, și detalii care să dea scară locului, dar mai ales, un loc în care exteriorul devine extensia firească a traiului de zi cu zi.

Limbajul arhitectural este sintetizat în două volume complementare : unul superior, alb, rectangular simplu cu detalii moderate și compoziție ordonată, amplasat peste un soclu foarte expresiv de cărămidă cu o materialitate complexă concepută pentru a fi percepută de aproape.

Volumul superior a fost păstrat compact, alipit la calcan și retras către limita de nord a lotului, pentru a asigura vizibitate în profunzimea țesutului urban atât din stradă, dar mai ales din curțile locuințelor din spatele lotului.
Încercarea de a respecta comunitatea și contextul se regăseste deasemenea în felul în care locuința se raportează la stradă : printr-o limită permeabilă și un filtru vegetal înalt , se pot percepe atat “viața” din spatele zidurilor cât și detalii de arhitectură ce dau caracter și anturează strada.

În secțiune casa reușește obținerea unor spații ample și variate printr-o negociere atentă între gabaritul zonelor de noapte și cele de zi , cele din urmă beneficiind de înălțime și variație mai mare , inclusiv prin prezența unui luminator care punctează zona de zi.

Planimetric parterul încearcă negarea linearității curții prin introducerea unor noi axe care să împartă în mai multe secvențe spațiul exterior, creând în acelați timp o legătură mai strânsă cu spațiul interior.

Fragmentarea curții în spații mai bine conturate se continuă și pe verticală prin extinderea acesteia la etaj unde prin intermediul unui parcurs deschis ce se lasă descoperit pe o scară “secretă”, curtea se continuă cu o terasă înconjurată de zone înierbate ce vor permite în timp dezvoltarea unei grădini intime la înălțime.