Tube House

Autor(i):
arh. Razvan Barsan
arh. Stefan Sterian
arh. Alexandru Duca
Biroul:
RAZVAN BARSAN + PARTNERS
Localizare:
România, jud. Ilfov, Voluntari
Parametri:
Sd: 878 m2

Comentariul autorului:

Situată in zona de suburbie a Bucureştiului, această casă alungită cu un regim de înălţime mic, respectă linia copacilor şi a peisajului creat de vegetaţia tipică zonei de câmpie. Dispunerea interioară diferă de cea tradiţională - camerele sunt amplasate de o parte şi de alta a axului central, separând vizual zona de zi şi zona de noapte.

Dormitoarele se regăsesc pe o latură a casei, iar spaţiile comune sunt situate pe cea opusă. Am înlocuit holul tradiţional care permite accesul la diferite camere şi am decis să transformăm coridorul în elementul central al locuinţei. Am ales un tub sculptural de beton ale cărui perforaţii permit luminatoarelor să creeze efecte dramatice atunci când lumina trece dintr-o parte în alta a structurii. Acest element inspirat din construcţiile tehnice, devine principala atracţie a compoziţiei şi marchează prin stilul tehnic ca sursă de inspiraţie pentru arhitectura rezidenţială. Zona SPA, cu piscină interioară şi piscină în aer liber este poziţionată la capătul tubului, lucru ce face trecerea mai atractivă. La capetele tunelului de beton am poziţionat elemente metalice radiale care amintesc de spiţele unei mori de apă, specifică pentru această regiune.

Un alt element care invită intimitatea mediului natural este sera cu specii exotice, care pot fi admirate atât din zona de living şi dining, cât şi din zona tubului. De altfel, toate camerele sunt deschise către exterior prin suprafeţe mari, transparente. Unii dintre pereţii cortina pot fi deschişi complet - estompează astfel bariera dintre spaţiile interioare şi exterioare şi lasă impresia unei vieţi apropiate de natură.