PARAGRAF

Autor(i):
Arh.Ianko Norbert
Biroul:
NKN Arhitectura SRL
Localizare:
România, Alba Iulia

Comentariul autorului:

Restaurantul PARAGRAF din Alba Iulia, un local premium cu o bucătărie internațională exclusivistă este amplasat într-o zona centrala într-o clădire noua multifuncțională. Localul se desfășoară pe 3 nivele, pe o suprafața utila de 250 de mp si se remarcă prin eleganță și calitate.
La parter s-a amenajat un bar și o cofetărie cu o expunere excelentă către cele două accese, iar alături se află o prăjitorie de cafea de specialitate și un impresionant cuptor de pizza. La nivelul demisolului, o bucătărie deschisă, vizibilă în întregime, deservește mezaninul. Pentru accesul între cele trei nivele, sunt disponibile scări și un lift vitrat pe trei părți, asigurând astfel accesibilitatea și pentru persoanele cu dizabilități.
Restaurantul dispune de două zone mari cu caracteristici diferite destinate clienților. La nivelul străzii, se află cafeneaua și cofetăria, care se leagă printr-un perete vitrat pliabil de zona de terasă exterioară. Zona cealaltă este la mezanin si oferă intimitate clienților ce prefera zonele mai retrase ale restaurantului. S-au folosit diferite tipologii de mobilier, de la scaune mici, scaune de bar, fotolii de lounge până la canapele, care permit astfel satisfacerea tuturor preferințelor ale clienților.
Designul restaurantului îmbină un stil minimalist vibrant cu elemente industriale, iar accentele exclusiviste adaugă un farmec aparte amenajării. Materialele folosite, precum lemnul cu nuanță de stejar, marmura și ceramica italiană, piatra naturală flexibilă și vegetația artificială, integrate în structuri metalice, completează armonios atmosfera.
Iluminatul joacă un rol esențial în această amenajare și devine un element distinctiv în mobilierul retrobarului, pe tavane, dar și în zonele de circulatii, în special pe scările care leagă mezaninul de parter. Tavanul din lamele de aluminiu negre ascunde instalațiile din zona tehnică de deasupra lui, vopsite tot în negru pentru a deveni invizibile în ochii clienților. Corpurile de iluminat de la producători italieni de renume sunt piese de „statement” în designul restaurantului, alegându-se modele iconice și pline de caracter pentru a da viață interiorului.
Circulațiile și zonele de deservire sunt vizual marcate de finisajele diferite ale pardoselilor. Prăjitoria de cafea de specialitate a fost delimitată de un perete de sticlă, evidențiind clar zonele destinate clienților și angajaților și asigurând ventilație adecvată.
Tapetul alb-negru contrastant întărește legătura vizuală dintre cele două nivele, iar logourile și toate elementele de semnalistică sunt foarte prezente vizual, respectând limbajul brandului adoptat de client.
Băile au o zonă comună cu chiuvete, iar apoi sunt organizate pe sexe, folosind culori specifice. S-a prevăzut și o zonă de baie mai spațioasă pentru a servi persoanele cu dizabilități și mamele cu copii mici.
Terasa exterioară, deși modestă ca suprafață, se integrează perfect în limbajul arhitectural al fațadei și îi invită pe clienți înăuntru, emanând eleganță și calitate, calități pe care le vor regăsi în interiorul restaurantului PARAGRAF."